12.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Съдят каналджията с обществената поръчка, който „обезглави“ Гранична полиция

Районна прокуратура – Царево предаде на съд Григор Г., който с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал 66 чужди граждани да пребивават на територията на страната

Районна прокуратура – Царево предаде на съд Григор Г.. Той е подсъдим за това, че на 27.06.2016 г., в землището на с. Синеморец, обл. Бургаска и по ТП ІІІ-99 в посока с. Резово – гр. Царево, обл. Бургаска, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал група чужденци – 66 (шестдесет и шест) чужди граждани да пребивават в страната в нарушение на закона, чрез извършване на превоз от землището на с. Синеморец, обл. Бургас към вътрешността на страната, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – автобус марка „Ман“, собственост на „Еделвайс 0707” ЕООД, с управител и собственик Григор Г.-престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, предл. първо, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК.

Към 27.06.2016г. Григор Г. бил собственик на капитала и управител на търговско дружество „Еделвайс 0707” ЕООД, като същият бил в добро материално положение. Основният предмет на дейност на фирмата била транспорт на пътници по различни маршрути в Р. България и чужбина, а услугите се извършвали с 6 бр. автобуса – собственост на дружеството.

На 21.06.2016г. подс.Григор Г.се намирал в гр.София на паркинг, където бил спрял един от автобусите на управляваното от него дружество. Тогава до него се приближил непознат мъж от арабски произход, който на развален български език попитал подсъдимия с какво се занимавал. Григор Г. обяснил, че бил управител на транспортна фирма и това заинтригувало непознатия. Последният попитал Григор Г. дали искал да работят заедно като работата се състояла в това подсъдимият да транспортира чужди граждани от близки до границата с Р. Турция места до вътрешността на страната и по-конкретно до гр.София. Непознатият от арабски произход заявил,че става въпрос за вадене на „бързи пари” без много усилия (около 100 евро на превозен чужденец). Григор Г. казал, че ще си помисли и доуточнил, че можело пак да се видят в близките дни.

Това предложение се сторило доста атрактивно на Григор Г., който след разговора се сетил, че на два пъти за периода от 10.11.2015г. до 07.12.2015г. сключвал договори с ГД „Гранична полиция”- МВР за превоз на пътници (заловени нелегални чужди граждани) по маршрута: гр. София-гр. Ямбол-гр. Елхово-гр. София с автобуси на собственото му търговско дружество „Еделвайс 0707” и били извършени няколко курса в изпълнение на договорите. Освен това „Еделвайс 0707” ЕООД чрез управителя си – Григор Г. към месец юни 2016г. била кандидатствала за възлагане на обществена поръчка с предмет: ”Наемане на автобус за транспорт на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната” с Възложител: ГД „Гранична полиция”- МВР. Анализирайки всички тези обстоятелства, подс.Григор Г. взел за себе си решение, че би извършил превозването.

На следващия ден- 22.06.2016г. Григор Г. отново се намирал в гр. София на същия паркинг, където бил спрял и предходния ден. Тогава отново при него дошло непознатото и неустановено по делото лице, с което се запознал на 21.06.2016г. и отново предложило на подсъдимия да работи за него и да му превозва нелегални чужди граждани от близките до границата с Р. Турция морски курорти. Потвърдено било условието, че ще плаща по 100 евро за всяко превозено лице и освен това дал на Григор Г. сумата от 300 лева за транспортните разходи и мобилен апарат със СИМ-карта, като се уговорили, че ще се чуят по телефона.

На 27.06.2016г. около 03:00 часа непознато и неустановено лице от арабски произход се обадило на подсъдимия по предоставения му от първия телефонен апарат и му заявило, че „било закъсало”, тъй като имало голяма група от нелегални чужди граждани за превоз и трябвало Григор Г. да тръгне към Бургас. Подсъдимият се съгласил и след няколко часа се качил на автобус марка „Ман”, собственост на „Еделвайс 0707” ЕООД, заредил гориво на бензиностанция в гр. София, сложил табела на предното стъкло „Случаен превоз” и тръгнал за гр.Бургас. По пътя Григор Г.се чувал периодично с непознатото и неустановено лице от арабски произход по предоставения от последния неустановен мобилен апарат със СИМ-карта с неустановен номер и при един от разговорите се уговорили да се чакат в близост до бензиностанция след изхода от гр. Бургас в посока гр. Созопол. Там двамата се срещнали като непознатият си взел предоставения на подсъдимия мобилен апарат. Чужденецът показал на подсъдимия разпечатана карта от „Гугъл”, като му било обяснено, че трябвало да отиде с автобуса на място намиращо се след с. Синеморец, обл. Бургас по посока с. Резово, обл. Бургас на „втората стабилизирана отбивка вляво”, от където трябвало да вземе чуждите граждани. След това двамата се разделили и Григор Г. продължил с автобуса към с. Синеморец, обл. Бургас. Когато пристигнал в землището на с.Синеморец, обл. Бургаска, подсъдимият, след известно суетене в търсене на лицата, които трябвало да превози, накрая успял да види встрани от пътя в землището на с. Синеморец, обл. Бургаска лица имащи визуално профила на чужди граждани. Спрял, отворил вратата на автобуса и всички чужди граждани се качили. След като се качило и последното лице, Григор Г.затворил вратата на автобуса и отпътувал от землището на с. Синеморец, обл. Бургаска по ТП ІІІ-99 в посока гр. Царево, обл. Бургаска към гр. Бургас.

На същия ден 27.06.2016г. за времето от 07:00 до 19:00 часа полицейски служители били назначени в наряд като около 12:10 часа двамата били изпратени от дежурния по ОДЧ при РУ МВР- Царево на третокласен път ТП ІІІ-99 в района на завод „Пасат”, землището на гр. Царево във връзка с подаден сигнал за съмнителен автобус бял на цвят, със софийска регистрация по отношение на който се предполагало, че се превозвали нелегално преминали границата чужди граждани. Полицаите заели пост на мястото, където били изпратени в района на завод „Пасат”, землището на гр. Царево и към 12:20 спрели за проверка автобус сходен на описания от дежурния по ОДЧ, а именно : автобуса марка „МАН”, с водач обв. Григор Г.пътуващ от землището на с. Синеморец, обл. Бургаска по ТП ІІІ-99 в посока гр. Царево, обл. Бургаска към гр. Бургас.

При проверката на автобуса били установени 66 (шестдесет и шест) лица, отговарящи на профила на незаконно пребиваващи в страната ни чужди граждани.

Районен съд – Царево е насрочил заседанието си за 09.05.2017г.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук