14.9 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Съкратените корабостроители не могат да получат обезщетенията си

Съкратените служители на бургаски корабостроителници се тревожат за получаването на неизплатените си заплати от гаранционния фонд на държавата. Причина за тези притеснения е, че на 6 март изтече тримесечния срок, а съдът още не се е произнесъл и обявил дружеството в несъстоятелност.

„В чл. 4 от закона пише, че правото на гарантирани вземания имат работниците и служителите, които са или са били в трудовоправоотношение с работодателя, независимо от срока му и работното време, и на които правоотношението не е прекратено към датата на вписване по търговския регистър на решението по чл 6 – решение за откриване процедура по обявяване на несъстоятелност. Друго условия е да е прекратено правоотношението през последните три месеца преди датата на вписване в търговския регистър на решението по чл 6. Тези 3 месеца изтекоха“, обясни обществения посредник Таню Атанасов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Бившите служители имат намерение да се обърнат и към областния управител. Омбудманът е притеснен още повече, че вниквайки в търговския закон в членът, който регламентира материята на предприятия изпаднали в несъстоятелност, изрично е посочено, че съдът образува дело в деня на подаване на молбата и обявява делото за решаване най-късно в тримесечен срок от образуването му.

По думите му гаранцията за този 3-месечен срок е всъщност съда и тъй като той е независима институция Атанасов пита – кой ще я контролира и кой ще носи отговорност за това че гражданите са загубили правата си поради просрочено действие от страна на съда. Той смята да ги посъветва да търсят отговорност от държавата по закона за отговорността на държавата и общините за действие и бездействие в резултат, на което гражданите носят имуществени и неиумуществени вреди.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук