12.1 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Съкратените от Корабостроителницата подават колективен иск?

До 150 набъбна бройката на съкратените работници от Бургаските корабостроителници. Според омбудсманът на Бургас, Таню Атанасов обаче в издадената заповед за съкращаването на работниците има редица законови нарушения. Той е посъветвал съкратените да подадат колективен иск срещу вече бившия си работодател. 

На среща днес омбудсманът обяви, че за намерението си новият собственик на корабостроителницата не е уведомил нито Инспекцията по труда, профсъюзите или Агенцията по заетостта. Според него, заповедите са изготвени в нарушение, тъй като не е посочено предприятието, от което дефакто се освобождават хората. Самите документи били подписани от човек, който не е посочил длъжността си.

Местната инспекция по труда извършва проверка по случая, но оттам отказват коментар до приключването на казуса със съкратените работници. Оказа се, че шефът на инспекцията не е в България, а заместниците му не пожелаха да коментира случая.

На срещата с омбудсмана присъства бившият търговски директор на завода Веселин Кабов, който заяви, че заповедите са били връчвани под охрана от близо 30 души. Според някои от бившите механици, охранителите били въоръжени.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук