15.4 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Съкратените от Корабостроителния тръгват на протести. Никой не знае срещу кого.

Къде е шефът на бургаската корабостроителница? Близо сто от уволнените навръх Никулден  работници, попитаха днес и областния управител, и директора на Инспекцията по труда, и омбудсмана , но отговор нямаше. Причината – просто нито един от представителите на въпросните държавни институции не успял да се свърже  с шефа „по телефона”.

 

Традиционният метод за кореспонденция с лист и химикалка също не дал резултат. Неправомерно съкратените настояха да бъде открит собственикът на въпросния завод. От него те искат да чуят обяснение за скандалните заповеди за освобождаване от длъжност, връчени им в присъствието на респектираща въоръжена охрана. Областният управител на Бургас увери, че официалните лица, свързани с Корабостроителницата, ще бъдат издирени с помощта на полиция и прокуратура в най-кратки срокове. Голяма част от хората обаче останаха с впечатлението, че методът няма да сработи.

Бургаската прокуратура и сега работи по случая. Единственото нещо обаче, което трябва да се установи след приключването на настоящата проверка е има ли въобще престъпление и ако има – какво точно е то. От своя страна шефът на Инспекцията по труда в Бургас, твърди, че от Корабостроителния завод погазили закона, защото не уведомили предварително за масовите съкращения, които направили. Инспекцията вече опита да направи проверка, но разбира се безуспешно – просто нямаше кого да провери. Оттам не сметнаха, че е необходимо да се потърси съдействието на прокуратура и полиция, защото „няма основание”, тъй като не се знаело дали има престъпление или не.

 

След неползотворната  среща с представителите на държавните институции, съкратените работници решиха да организират спонтанен протест пред офиса на Първа инвестиционна банка в Бургас, за която се твърди, че е най-големия кредитор на завода. Там те настояха да се срещнат с изпълнителния директор на корабостроителницата, който е и служител в банката. Съвсем очаквано отвътре заявиха, че „шефовете са в София”, а местните служители на банката не могат да коментират въпрос от подобна важност. От утре всички съкратени започват протестни  действия. Всеки ден те ще се събират пред сградата на банка в 12.00 часа. Вече са поискали и разрешение от общината.

Остава неясно кой е собственикът на Корабостроителния завод в Бургас, извършил ли е нарушение като е съкратил работниците в него, както казват от Инспекцията по труда, но не защитават тезата си, и редно ли е да го видим за това, след като е законен собственик на акционерното дружество. По всичко личи, че с и без предварително известие, хората щяха да бъдат съкратени. Ясно е обаче, че част от тях трябва да се пенсионират след едва, две или три години, че не са получавали заплати от месеци и няма да има какво да сложат на трапезата през предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

 
*Запознати твърдят, че седалището на Корабостроителницата е било преместено наскоро в столицата. Там са се провели няколко срещи на акционерите, като предстои нова в края на януари идната година. Най-голяма част от акциите се държат от фирма, регистрирана на Сейшелските острови, която не е пряко свързана с Първа инвестиционна банка. Тя от своя страна е най-големият кредитор на предприятието, което има проблеми с плащанията от години.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук