16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Сърбия гласува за президент на първи тур

В Сърбия днес ще се провеждат президентски избори, фаворит е лидерът на управляващата Сръбска прогресивна партия и премиер Александър Вучич.

 

На изборите участват 11 кандидати от различни политически формации.

Според последното проучване на електоралните нагласи на агенция „Ипсос” Вучич води с 54,3% от гласовете, следван от проевропейския кандидат Саша Янкович с 12,8%, трети с 9,5% е пародийният кандидат Лука Максимович, по-известен с псевдонима Любиша Прелетачевич Бели. На четвърто място е бившият външен министър Вук Йеремич – 6,8%.

Съгласно сръбската конституция президентът се избира за срок от 5 години и няма право да заема този пост повече от два пъти.

В Сърбия има 6,8 млн. пълнолетни граждани с право на глас. 58,3% от тях са заявили намерението си да гласуват.

Ако днес нито един от кандидатите не получи 50% плюс един глас, на 16 април – Великден, трябва да има втори тур. Във втория кръг на изборите участват двамата кандидати с най-висок процент от първия и побеждава този, за когото са гласували повече избиратели.

Гласуването в Сърбия започва в 7 часа и ще продължи до 20 ч. са местно време  (21 часа българско). Окончателните резултати трябва да бъдат оповестени официално най-късно на 6 април в 20 ч.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук