9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Състезател на ККС „Кан Крум“-Бургас е сред най-добрите деца в конния спорт

В дните между 24 и26 май 2013г. конна база „Ген. Крум Лекарски” край Божурище бе домакин на най-голямото международно състезание на Балканите по конен спорт в дисциплината прескачане на препятствия – кръг от Световната купа и съпътстващи състезания. Надпреварите бяха и квалификации за Световното първенство през 2014-а, за Европейския шампионат тази година и за национален  отбор.

Младата надежда на ККС „Кан Крум” –Бургас Сияна Базотева доминира сред състезателите в нейната възрастова група и достойно защити честта на бургаския клуб сред конкуренция на участници от 8 държави (Румъния, Турция, Гърция, Сърбия, Хърватия, Швеция, Англия и България). Сияна показва голямо израстване и поддържа високо ниво, като представянето й в Божурище бе най-доброто до момента. В трите дни, в които участваше те бе приемана за фаворита сред състезателите и заслужено завоюва три почетни места – едно 1-во, едно 2-ро и едно 3-то.

“Шансове за класиране имаха клубния треньор и състезател на ККС „Кан Крум” – Пламен Радославов и Сияна Базотева. Пламен обаче  пожертва своето участие и концентрира усилията си в работата със Сияна, за да може в Божурище да се изяви тя заедно с кобилата Никита.  Благодарение на Пламен и помощта на националните селекционери Сияна постигна този впечатляващ успех сред децата”, каза председателят на ККС „Кан Крум” – Бургас инж. Георги Базотев. Той допълни, че при цялата обща положителна нагласа за подпомагане на спорта в Бургас,  само конния спорт прави странно изключение, което ограничава развитието му.

„Юни месец миналата година проведохме разговори с общинска администрация, която пое конкретни ангажименти да стимулира развитието на конно-спортната дейност, облекчавайки наемите за използване на съоръженията, както прави с останалите спортове и както е прието по Закона за младежта и спорта. Все пак, от една страна бургазлии са малко запознати с конния спорт и възпитателните му възможности, а от друга – продължава да битува мнението, че това е елитарен спорт. В плана за развитие на клуба влизаше общоприетата в света норма дете, което не може да заплати обучението си да помага за отглеждането на конете. Това е световна практика и е един от механизмите, които правят този спорт достъпен. Поради ограничаване дейността на клуба обаче, тази дейност също е ограничена и въпреки това продължава да се осъществява за деца, които нямат възможност”, допълни още председателят на бургаския клуб.  Той е категоричен, че най-много губят бургазлии, защото по план в града трябваше да има състезания по конен спорт всяка седмица, но това не се осъществява, защото за организирането на тези събития се изискват средства. Според гласуваните през 2012г. от Общинския съвет тарифи за провеждане на конни състезания се начисляват такси от 500 лв. на ден. „Тъжно е, че говорим за развитие, а вместо това строим препятствия“, каза още инж. Георги Базотев и допълни, че подкрепата на бургазлии е изключително необходима, защото в една конкурентна среда подкрепата от дома е много важна.

„Нека не забравяме, че настоящия шампион на България при децата Гергана Стоева произлезе от Бургас и то именно от ККС „Кан Крум”, а поради липса на подкрепа тя остана извън националния отбор за 2012г.”, каза още инж. Георги Базотев.

Благодарение на доброто отношение на акционерите на „Фаркол“ клуб по конен спорт „Кан Крум“ – Бургас продължава да провежда необходимата обучително-треньорска дейност и да жъне успехи на състезания в цяла България, а тази година се надява на балкански и европейски игри. ККС „Кан Крум” – Бургас е и единственият клуб в страната, който организира изнесени спортни лагери, придружени с преместване на училищния процес. По този начин децата хем спортуват пълноценно, хем не се налага да наваксват после училищния материал.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук