12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Състоянието на най-тежко пострадалата жена от Бургас остава критично

Смесен екип от лекари на УМБАЛ „Свети Георги“ ще я оперира в понеделник, останалите 8 пациенти се възстановяват успешно. Критично остава състоянието на 46-годишната А.С. от Бургас, която пострада най-тежко при катастрофата на магистрала „Тракия“. Тя продължава да е на апаратна вентилация с медикаментозно подтискане на съсзанието в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, като лекарите се въздържат от прогнози за нейното възстановяване.Възможни са инфекции и усложняване на състоянието, обясни доц. Чавдар Стефанов, началник на КАРИТ. При транспортирането в болницата жената бе с натрошен на малки части череп, добави той. Притесненията на лекарите са от възможно възникване на инфекции, тъй като има изтичане на мозъчна течност.

Отделно, пациентката има контузии на белия дроб и на корема, както и вродени увреждения на бъбреците и на черния дроб. Това предлолага развитие на пневмония и усложнения, подчерта доц. Стефанов.

Състоянието на мозъка обаче дава надежда, че може да преживее травмите. Д-р Христо Желязков, началник на Клиниката по неврохирургия, каза, че нараняванията не са живото застрашаващи и изключва възможността за тежка парализа. Важното е в момента да се възстановят тъканите и черепната обвивка и да не не се допуска инфекция, добави той.

Засега не се налага спешна операция, в близките дни смесен екип от лекари ще приложи ревизия на раните, именно, за да се избегнат тежките усложнения. Едва след това ще продължим с лечението на другите наранявания, обясни и доц. Иван Трайков, началник на Клиниката по изгаряния.

Заключението на спешно свикания консилиум от анестезиолози, реаниматори, неврохирурзи, специалисти по очна, ушна, лицево-челюстна, реконструктивна и пластична хирургия днес е пациентката да бъде оперирана планово в понеделник от смесен екип хирурзи. Общото им становище е, че евентуалното транспортиране на пострадалата в друга болница на страната, ще застраши нейния живот. Лекарите в УМБАЛ „Свети Георги“ и в момента осигуряват най-добрата медицинска помощ за нея.

Средно лечението на 46-годишната жена от Бургас струва между 1 200 и 1 500 лв. на ден. То се поема изцяло от болничното заведение, въпреки че тя е здравно неосигурена.

В добро общо състояние са и останалите 8 пострадали, които бяха приети след катастрофата на 15 юни в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, каза и доц. Ангел Учиков, временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение. Те се възстановяват след направените интервенции, като са консултирани от специалисти за продължаващо лечение.

Другата седмица някои от тях ще бъдат оперирани допълнително в Клиниката по изгаряния от специалисти по пластична и реконструктивна хирургия, допълни доц. Трайков.

Пострадалите от катастрофата, които се лекуват в клиниките, не желаят да дават изявления за медиите или да бъдат снимани, повториха от болницата изричното желание на пациентите, техните близки и роднини.bolnisa-postradali.jpg

снимка: архив bszone. info

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук