11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Със зрелищна възстановка откриха събора на Петрова нива

Със зрелищна възстановка на събитията от 1903г., в местността Петрова нива, беше отбелязана 111-та годишнината от избухването на Илинденско- Преображенското въстание. Воеводи и четници върнаха историческата лента назад към борбата за освобождение на Одринска Тракия.

Да се обединят всички патриоти около каузата за възстановяването на паметника на Петров нива, който се руши, призова в речта си кметът на Малко Търново Илиан Янчев.

Официални гости на тържествата бяха президентът Георги Първанов, министърът на образованието Румяна Коларова, областният управител на Бургас Павел Маринов, групата на ГЕРБ Бургас в 42-ото Народно събрание и представители на БСП.

По-рано през деня се стигна до напрежение между агитките на партия Атака и симпатизантите на НФСБ и ВМРО. Наложи се кордон от полицаи да раздели патриотичните формации. До ескалация на напрежението се стигна, след като униформените попречиха на лидера на Атака Волен Сидеров да премине през металните заграждения и да стигне до паметника, където се Красимир Каракачанов и Валери Симеонов изнасяха речи. Въпреки създалото се напрежение до сблъсъци не се стигна.

Честванията продължиха вечерта с тържествена заря проверка и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Петрова нива. Официалното отриване на националния събор завърши със заря.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук