16 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Съюзът на лекарите: Не искаме да ни наказват заради покпупи

„Високата скорост е най-големият убиец на пътя. Да се криминализира превишаването с над 50 км“, поискаха от фондация „Безопасни улици“ по време на дебат за проекта на нов Наказателен кодекс.©Снимка: standartnews.bg

 

На дискусията в столицата присъстваха над 30 неправителствени организации. „Не бива да отпада и наказанието за употреба на алкохол над 1,2 промила, когато шофьорът е хванат за първи път, както е записано в проекта“, посочи Ангел Борисов от бургаската фондация. Той поиска санкция и за хората без книжки, които сядат зад волана.

От лекарския съюз пък настояха да не бъдат преследвани от закона хванатите с подкуп лекари. „Поставянето на лекарите под знака на длъжностни лица ще ги застраши да бъдат преследвани за деяния, които не са им присъщи“, каза д-р Цветозар Младенов. В момента лекарите и учителите не могат да бъдат съдени за подкуп, тъй като за това деяние е предвидено наказание само за „длъжностни лица“.

Проектът изрично поставя упражняващите тези две професии в тази категория и предвижда до 6 г. затвор при искане и получаване на подкуп. Божидар Данев от Българската стопанска камара е против неплащането на осигуровки да се определя като престъпление. „Ако това се случи, хора като бившия министър Симеон Дянков трябва да влизат в затвора. В ръководеното от него министерство на финансите за 4 г. не са платени милиони левове за здравни осигуровки“, аргументира се Данев.

От КНСБ обаче приветстваха тези текстове и предложиха да се криминализира и неплащането на заплати. Само за 2011 г. не са платени 70 млв. лв. от трудови възнаграждения, мотивираха се от синдиката, пише standartnews.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук