13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

С автентична седянка и работилница за вълна странджански села привличат туристи

Странджанското с.  Бръшлян привлича  14 000 чуждестранни туристи всяко лято с уникалната си архитектура, съхранена природа и автентични обичаи.  С 15- годишният опит за развитие на селски туризъм  в архитектурния резерват се запознаха група ученици от Бургас, Царево и Айтос.  Посещението им в с. Бръшлян беше организирано от Дирекцията на Природен парк Странджа и Сдружение „Фар”, и е свързано с една от основните  цели на международния проект Be Natur  и –  да се повиши осведомеността за възможностите  за развитие на устойчив туризъм в зоните от Натура 2000 мрежата и Парк Странджа. Учебното пътуване включваше посещение на места, свързани с развитието на устойчив туризъм в Странджа и срещи с местни хора, които споделиха своя опит в привличането на все повече гости на планината.

Младите природолюбители  присъстваха на автентична странджанска седянка, с която жените от фолклорната група от селото посрещнат чуждите туристи. Наричания и пролетни обичаи бяха показани в селскостопански музей на традиционното земеделие.

Посещението им включваше още разглеждане на реставрираното килийно училище- архитектурен и културен паметник, което се помещава  в пристройката към църквата “Св. Димитър”. Училището е основано през 1871 година, след като България получава църковна независимост.

В местността до Параклис “Св. Пантелеймон” край Бръшлян учениците се включиха в игри сред природата и поеха енергията на вековните дървета.

На втория ден от обучителното пътуване учениците посетиха работилница за вълна при Сдружение „Златното руно” – с. Звездец. Жените от Малкотърновското село ръчно предат, а после багрят с естествени бои продукцията си в работилница. По примера на жените от с. Бръшлян, те се опитват да привличат туристи .

Международният проект BE-NATUR – „По-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000”, се финансира по Оперативна Програма „Югоизточна Европа”.

В проекта участват общо 14 партньора от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, , Гърция, Сърбия и България. Продължителността на проекта е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г. Одобреното финансиране за дейностите в България, управлявани от ДПП Странджа възлиза на 174,000 €.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук