14.3 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

С европейски средства в Бургас правят мултижанровия фестивал „Включи града”

 Община Бургас спечели проект, озаглавен „Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще“, Договор № BG161PO001/1.1-10/2010/004. Той се финансира по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Подробности за неговата рамка и дейностите по изпълнението му съобщиха днес зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева, директорът на дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността“ Весела Йорданова и Георги Динев – председател на Дружеството на бургаските художници, което е партньор по проекта. Това се случи в двора на Графичната база в Морската градина – любимо място на творци от няколко поколения, позападнало през последните години.

dsc_7107.JPGИменно там ще бъдат реализирани част от дейностите на Фестивала – артистични ателиета, изложби и др. Графичната база в Бургас е една от петте съществуващи в страната. Община Бургас успя да спечели по проекта средства за нейния ремонт и догодина там ще бъде подменена дограмата, покривната конструкция, ще се обновят сградните инсталации и вътрешните пространства.

„Този проект е продължение на инициативата на кмета Димитър Николов, наречена „Завръщане в Бургас“. Неговата цел е да се засили ролята на културата като двигател в процеса на обновление и развитие на нашия град. Най-важното събитие по проекта е организирането и промотирането на фестивала „Включи града“. Той няма туристическа насоченост, а е предназначен изцяло за бургазлии“, каза зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Бюджетът на проекта е 801 873 лв. Той ще се изпълнява за период от 24 месеца.

Фестивалът „Включи града“ ще се провежда в три  поредни години, през ранната есен. Мястото е Морската градина на Бургас, в пространството от Културен център Морско казино до Графична база. Събитието включва няколко сегмента: изложби, арт инсталации, пърформанс, концерти, кино, творчески работилници. В този фестивал  границите между артисти и публика не съществуват. Можеш да видиш, да докоснеш, да почувстваш или да създаваш изкуство – как ще се включиш, избираш ти.

По проекта е предвидено перо за покупка на  литографска преса, други пособия за работа в литографска техника, озвучителна техника, фотоапарати, камери, фотопринтери; танцов под и др.

Акцент се поставя на младите творци, които нямат достатъчно възможности за изява, и на модерното изкуство.

Проектът се роди от идеите на всички културни общности в Бургас. Общинска администрация ги взе под внимание и направи всичко възможно да ги пригоди към неизбежните задължителни изисквания на Европейския съюз.

Обявени са обществени поръчки по отделните сегменти на проекта, като информация за тях е публикувана в сайта http://www.burgas.bg/. Документи могат да се подават до 9 септември. Помислено е за защита на  идеите и правата на творците. 

dsc_7077.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук