13.2 C
Бургас
четвъртък, май 16, 2024

С литийно шествие в Поморие започна фестивала на православната музика

Поморие се превръща в международен център на православието. Литийно шествие, което премина по централната улица на града и стигна до храм „Рождество на Пресвета Богородица”, сложи началото на 11 издание на фестивала на православната музика „Света Богородица – Достойно есть”. Тази година участват 22 хора от шест държави, които ще озвучават града с божествените си песнопения.

До храм „Рождество на Пресвета Богородица”, Сливенският митрополит Йоаникий, в съслужение с духовници от Сливенска епархия, отслужи водосвет и подчерта в словото си, че православните песнопния са възхвала на Бога и Светата Богородица.

Приветствие към участниците във фестивала отправи и кметът на Поморие Иван Алексиев, който не скри радостта си, че с всяка година участниците в него стават се повече.

Вече повече от едно десетилетие Поморие събира почитатели на православната музика, певци, диригенти и композитори и ги вдъхновява да творят. Във фестивалните дни ще се изявят православни църковни хорове, клиросни певци и свещеници, камерни формации, смесени, еднородни хорове и вокални ансамбли от Русия, Украйна, Македония, Сърбия, Полша и България.

В рамките на фестивала ще се проведе дискусия на тема „Ролята на църковното пеене в съвременното общество”, с водещ протоиерей Кирил Попов, след което в храма ще започнат фестивалните концерти, които ще продължат до 14 юни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук