14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

С литийно шествие по улиците на Стария град започна празника на Несебър

Празникът на Несебър започна още на 14 август вечерта, когато стотици миряни бяха препълнили църквата, за да се помолят за здраве и благополучие за древния град. Последва  литийно шествие по улиците на Несебър с иконата на Пресвета Богородица, понесена от матроси от Военноморска база- Бургас.

В амфитеатъра на Стария град кметът на Несебър Николай Димитров приветства своите съграждани в навечерието на празника. Тази година той е посветен на 30 години от вписването на Несебър като град на ЮНЕСКО.

Градоначалникът поздрави Васил Киров- кметът, посрещнал през 1983 година щастливата новина, че Несебър официално е в списъка на ЮНЕСКО. Беше излъчен филм за Жана Чимбулева, дългогодишен директор на музея в Несебър, допринесла за обявяването на Несебър за световен град. За приноса си за развитието на града бяха отличени също Иван Бабев, Йонка Георгиева, Стайко Гургов и Мима Петрова.

Вечерта продължи с концерт на Йорданка Христова, която изпълни най-големите си хитове.

На крепостните стени, в късния следобед, започна монтажа на техниката за грандиозно 3D mapping шоу, което ще имат възможност да гледат жителите и гостите на Несебър на 15 август-вечерта.

Подготвя се и уникален за страната воден екран, на който ще бъде разказана историята на Несебър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук