8.8 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

С народен ритуал и кампания за репродуктивното здраве МБАЛ „Черноморска“ отбеляза Бабинден

С изпълняването на ритуала по измиване на ръце на „бабата акушерка” – завеждащата „Родилно отделение” д-р Снежана Ризова  беше отбелязан Деня на родилната помощ – Бабинден в МБАЛ „Черноморска – Бургас. Събитието уважиха кметът на Бургас – Димитър Николов, председателят на Общинския съвет в Бургас – Контастантин Луков и заместник-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян.

Николов честити празника на специалистите и им благодари за високия морал и отдаденост, които дават в грижата си за бургазлии. Над 800 са родените деца през 2013-та, над 13 са двойките близнаци, а момчетата са много повече от момиченцата. От началото на годината в отделението са проплакали за пръв път 43 новородени. „От името на целия екип благодаря за доверието на нашите пациенти и на екипа на отделението по „Неонатология”, които оказват всеотайна грижа към новородените! Специално поздравявам и колегите си от МБАЛ – Бургас, с които сме работили десетилетия заедно!”, каза по време на цереномията д-р Ризова.

Освен благодарни родилки, в тържеството се включиха с танц по мотиви от спектакъла „Орисия”, актьорите от формация „Петлите”. Собственикът на МБАЛ „Черноморска” – д-р Пенко Пенков заяви, че предстои активна работа в Родилното отделение през тази година. Усилията на ръководството ще бъдат насочени и към новооткритото звено по Репродуктивно здраве, което цели да улесни бургазлии и да отвори врати за новите съвременни технологии в това направление на медицината за жителите на областта.

„Целим хората да се възползват от повечето фази, които изисква репродуктивната медицина тук на място. Вече имаме възможност да извършваме първите две процедури от цялостното лечение тук. За същинската част по ин-витро оплождането ще се пътува до Националната банка за съхранение на биопродукти в столицата. Самото раждане ще се извършва при нас. В Бургас ще се осъществяват и прегледите по време на бременността”, каза още д-р Пенков.

След празника в МБАЛ „Черноморска” стартира конференция, част от националната информационната кампания „Репродуктивно здраве”. Тя беше открита от кмета на Бургас – Димитър Николов и д-р Пенко Пенков. Събитието се организира от Националната пациентска организация, Виена ин витро център и ръководството на болницата.  Част от кампанията са безплатни прегледи и консултации на двойки с репродуктивни проблеми, които ще се провеждат в болницата в „Меден рудник” днес и утре.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук