16 C
Бургас
петък, април 26, 2024

С около 15% ще поскъпнат цигарите от средния ценови клас

С около 15 на сто ще поскъпнат цигарите от средния ценови клас, а от по-високия – с около 0.10 лв., каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг днес, цитиран от БТА. По думите му до началото на 2018 г. цигарите ще поскъпват устойчиво и няма как да поевтинеят, тъй като общата акцизна ставка се увеличава.

Анализите от прилагането на променената структура на акциза са показали, че се наблюдава доста агресивно пазарно поведение от страна на някои от търговците, което застрашава целия пазар на тютюневи изделия, посочи Горанов, като конкретизира, че не става въпрос за български компании. Той бе помолен да коментира какво е наложило връщането към стария начин на изчисляване на акциза на цигарите.

Министър каза, че е имал среща с производителите и търговците на цигари, на която е постигнато почти 90 процентно обединение около идеята, че старият вариант на акцизите е бил по-добър.

Горанов обясни още, че от 1 януари 2018 трябва да се приложи минималната акцизна ставка за ЕС, която е 90 евро на 1000 къса, съобщава БТА.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук