20.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

С фестивала “Огън и море” откриват сезона в Царево

На 1 юни Община Царево открива сезонът на Южното Черноморие с фестивала „Огън и море”. Ще бъде открит посетителски/туристически информационен център в с. Българи по проект, спечелен от Община Царево. Освен него, администрацията на Черноморската община представя и ексклузивни кадри от първия 3D документален филм в България.

В първия ден от програмата на фестивала, 1 юни, празникът няма как да бъде същият без специалното участие на всички деца от района, които ще имат възможността да се включат в Деня на детето – програма с аниматор. Във втория ден от фестивала гостите и жителите ще имат жъзможността да разгледат юбилейната изложба на местният автор Тончо Тончев, която ще бъде експонирана в музея в морския град. Вечерта на втори юни на площада в гр. Царево концерт ще изнесе група „5-те сезона” с ръководител Стефан Диомов.

Финалната вечер на събитието, на 3 юни, е посветена на големия нестинарски празник в с. Българи. Кулминацията на фестивала са нестинарските игри, които всяка година спират дъха на присъстващите. Преди това, през деня, ще бъде открит посетителски/туристически информационен център, изграден по проект. Проектът„Пътят на нестинарството” е поПрограмата заразвитиенаселскитерайонизапериода 2007-2013 година. В информационния център е обособена изложбена зала,в която да се представят експонати и интересни материали от възникването и развитието на нестинарството през вековете. Има и зала за беседи, лекции и прожектиране на клипове/документални филми за нестинарството.Те могат да се гледат на проектор и 47 инчов LCD телевизор.

При откриването на самия посетителски център ще бъдат представени книгата „По дирите на нестинарството от Маджура до Юнеско” и ексклузивни кадри от първия 3D документален филм в България – „Стъпки в огъня – 3D”. Първият български документален филм в 3D ще ви направи съпричастни на един от най-българските обичаи – нестинарството, идващо от малкото село Българи, разположено в полите на Странджа планина, Община Царево.

„Стъпки в огъня – 3D”eфилм за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете. Автентичните нестинари играят своя танц в жаравата само и единствено един път в годината, вечерта на 3-ти юни (Св. Константин и Елена по стар стил). Затова изживяването на този филм в 3D го прави още по-уникален. Ще имате възможността да сте там 365 дни в годината, да научите за магията на ходенето в огъня и да разберете коя е най-видната нестинарка от 60-те години на миналия век до наши дни.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук