8.8 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

С 5 млн. лева по-голям бюджет за Созопол

Кметът Панайот Рейзи и неговият екип започнаха кампания на територията на община Созопол, която включва срещи с жителите на всяко населено място. На тези срещи той представя отчет за свършената  през годината работа и изпълнението на бюджета за 2008 година. Пред жителите са представени и основните приоритети на общинската администрация за тази година и параметрите на проекта за бюджет за 2009година. Досега отчетни събрания са проведени в селата Зидарово, Присад и Извор. До 4 февруари, когато в Созопол кметът ще направи отчет на бюджет 2008 и ще представи проекта на бюджета за 2009 година, ще бъдат проведени по график събрания и в останалите села в общината. За първи път в управлението на общината кметът и екипът му се срещат с жителите на общината, за да дадат отчет на работата си и да споделят вижданията си за дейността си през новата година. Основните приоритети, по които общинска администрация ще  продължи да работи през тази година налагат бюджета да бъде увеличен с около 5 млн. лева, което прави около 27 млн.лева.“ Рискът, който поемам с увеличението на бюджета при вече усещащата се и при нас криза е премерен, защото ние дадохме много сериозен старт на нашата дейност още миналата година и това ми дава увереност, че бюджета, който ще представя на общинските съветници е разумен и отчита приоритетите както на жителите на Созопол, така и на жителите на селата в нашата община“- заяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи и добави ,че подобряването на живота в созополските села и повишаване на стандарта на жителите им е водеща задача през целият му мандат. Факт е, че по- голямата част от спечелените и стартирали проекти са именно за селата в общината по отношение изграждането на водопроводна иканализационна мрежа.Развитието на туризма е основният приоритет, който включва редица дейности и мероприятия, които са обезпечени със средства в новия бюджет. Запазена марка за туризма в Созопол е „Стария град“, чието запазване като архитектурен феномен и развитие на потенциала му  като туристическа атракция ще продължи и през тази година.  Заедно с неправителствени организации, държавните ведомства и общината ще се продължи изграждането на южната алея и южната крепостна стена, където в момента се реализира поредния проект с публично- частно партньорство. Изграждането на крайбрежен булевард и оформянето на пешеходна алея покрай пристанището е заложено в програмата на кмета. Подобряването на инфраструктурата, уличната мрежа и пълното осветяване на града ще продължи със заложените в новия бюджет средства.

Като голям успех за  общината през изминалата година е разработването и обезпечаването на общинска мрежа за социален патронаж, която обхваща всички села в общината.Само до дни предстои цялостното завършване на ремонта на сградата  на социалния патронаж в с. Зидарово, чието оборудване е вече закупено.Предвидени са средства и за ремонт на медицинските кабинети в селата.

Освен  за възрастните жители, в бюджета са предвидени средства и за подрастващите. Община Созопол развива последователна политика по отношение развитието на спорта както в Созопол, така и по селата. В тази връзка в новия бюджет са предвидени сериозни средства за реконструкция на футболния стадион в Созопол и застилането му с изкуствена трева, което ще даде възможност за неговото ползване целогодишно и развитие на спортен туризъм. Традиционният за общината спорт борба и тази година ще бъде в центъра на вниманието на общинската администрация, като също са предвидени средства и за другите спортове, които практикуват подрастващите в общината.В по- големите села като Зидарово и Крушевец вече се оборудват зали за тренировки по борба. Увеличеният бюджет за 2009 година включва и близо 10-15% увеличение на бюджетите на отделните кметства. Проектът за бюджет на община Созопол ще бъде представен на общинска сесия през февруари. Пред всички общински съветници стои отговорността за неговото приемане, защото това е основата върху която ще се надгражда през тази година.d5a8131d7c8f94adc1ea3b01ee20c8ee1.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук