11 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Тази вечер е събора на Петрова нива по повод 112 години от Илинденско-Преображенското въстание

Национален възпоменателен събор по повод 112 години от Илинденско-Преображенското въстание ще се проведе в историческата местност Петрова нива. Това съобщиха от пресцентъра на Община Малко Търново. Съборът се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Росен Плевнелиев.
Организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Тракийско дружество „Екзарх Антим І“- Бургас.
Петрова нива, паметникНа 29 юни 1903 г. в м. Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август – ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.
През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.
През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.
Празничната програма започва от 10 часа с фолклорна програма, която ще продължи до 17.00 часа. от 15 до 17 ще се проведе научна конференция на тема: „Екзархията и Българското национално движение в Тракия“. От 19:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци-
храм-костница „Света Петка”. От 20:00 ч. ще има възстановка на моменти от началото на Преображенското въстание- август 1903 г, а от 20:30 ч.- откриване на възпоменателното тържество пред мемориала и заря-проверка.
В 21:00 ч. започва празничен концерт с участието на изявени изпълнители на странджански народни песни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук