10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Тази вечер откриват юбилейното издание на Аполония

С концерта „Българската душа в музиката „откриват тази вечер 30-то юбилейно издание на Аполония в Созопол. От 20.30 часа на сцената на Амфитеатъра ще излязат Камерен ансамбъл Софийски солисти и хор Космически гласове. До 6 септември в Созопол ще се случат множество концерти, изложби, премиери, театрални и кинопостановки. Българската душа в музиката представя българските творци и изпълнители – музика, сътворена от български композитори, изпълнена от български музиканти, посветена на юбилея на български фестивал.

Камерен ансамбъл Софийски солисти  съчетава  традиция и новаторство, високи художествени критерии и многообразие на репертоара. Работи с всички големи български музиканти,  уважава утвърдените  имена и помага на младите таланти. Диригент на ансамбъла е Пламен Джуров, един от най – изявените съвременни български музиканти, композитор, диригент, професор в НМА, председател на Фондациите Международен конкурс за млади оперни певци Борис Христов и Международен фестивал Софийски музикални седмици.

Хор Космически гласове  е един от най-популярните български фолклорни хорове, който вече 20 години впечатлява с  извънземните гласове на певиците. Състав с богата палитра на изпълнение в различни стилове – обработен фолклор, църковна музика, съвременни джаз и поп проекти, кантатно – ораториална музика, филмови и театрални продукции, world music. Ваня Монева  е диригент на хора от създаването му.

Световно известният български цигулар и музикален педагог Минчо Минчев е носител на награди от най-престижните национални и международни конкурси. Бил е солист на големи оркестри с именити диригенти, репертоарът му е огромен и разнообразен – в него са включени и много композиции, написани специално за него. Проф. Минчо Минчев е прославен и много търсен педагог заради неговата всеотдайност и активното му участие в цялостното развитие на младите цигулари.

Николай Минчев завършва Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия, в класовете на Нана Яшвили и своя баща – големия цигулар Минчо Минчев, от 2005  е лектор по цигулка в него. В периода 2001-2003 е концертмайстор на Филхармоничния оркестър в Есен, а от 2003  – концертмайстор на Симфоничния оркестър на Вупертал.

Ирена Петкова завършва НМА Панчо Владигеров в София. През 1992 е удостоена с престижната награда за мецосопрани на името на Маргарита Лилова на Международния конкурс за млади оперни певци Борис Христов. Дебютира  на сцената в Марибор  в постановката Аида на Пиер Франческо Маестрини. Теодосий Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене, изпълненията му са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. Сравняват го с най-големите съвременни музиканти, участва в записи за филми и театрални спектакли. Има много отличия и най-вече огромната любов на публиката.

Аранжиментът и оркестрацията на народните песни  в програмата   са направени специално за концерта от композитора Георги Андреев – главен диригент на Национален ансамбъл Филип Кутев. Като творец, той блестящо обединява традиционните ритми и фолклорни стилове  с класическата хорово-оркестрова музика. Автор  е на  повече от 400  песни и пиеси за оркестър, хор и солисти.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук