20.4 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Такситата по курортите ни цакат в цените

Проверки с таен клиент днес изненадаха такситата в морските курорти. Съвместно с медиите и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, инспектори под прикритие на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) установиха редица нарушения в жълтите автомобили по Черноморието. Инспекторите се качиха в 4 такситата като обикновени клиенти по маршрути: Равда – Несебър и Слънчев бряг – Несебър, като засичаха пътя, а съответно – и цената до крайната точка, където пък ги чакаха журналистите.

проверка, таксита

На място представители на ИА „Автомобилна администрация“ и ОД МВР – Бургас установяваха дали такситата отговарят на изистванията по Наредба 35 за функционалните и техническите изисквания към електронен таксиметров апарат с фискална памет.

Две от такситата нямаха пломби на апаратите. Инспекторите издадоха актове и предписания на три от четирите проверени автомобила.

проверки, такситаВ рамките на съвместната проверка инспекторите от ИА „Автомобилна администрация“ установиха, че едно от такситата вози пътници с изключен апарат и не издават бележка, а водачът на друго не е попълнил пътната си книжка.

Инспекторите провериха и пет таксита на стоянката на входа на стария Несебър. Апаратът на едно от тях също не имал пломба.

След обяд „таен клиент“ пътува с такси и в Бургас – от болницата до ЖП-гарата. Апаратът също се оказа без пломба и без марка за залепване.

таксита проверкиПроверени бяха още 6 таксиметрови автомобила, намиращи се на таксиметрова стоянка на „Гаров площад“ в Бургас. Четири от такситата също са били без пломба и марка на апарата, а единият апарат е бил и неизправен.

На всички нарушители са издадени актове, а апаратите са спрени от употреба до отстраняване на нередностите.

С това се сложи началото на масови проверки, които ще продължат до края на сезона, каза председателят на ДАМТН Стефан Цанков. По думите му „близо една трета от такситата, с които пътуваме, ни удрят в сметката, посредством приспособления в апарата за отчитане на пробега“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук