11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Таню Атанасов: Дискусията за архитектурния облик на Бургас не е приключила

Инвестиционно намерение за изграждане на високоетажна сграда на метри от „Флората“ привлече вниманието на омбудсмана Таню Атанасов. Разтревожени живущи в района са се обърнали към него за съдействие по проблема. Ето какво пише Атанасов в официално писмо до медиите:Таню Атанасов
Със заповед от 21.07.2015г. на Чанка Коралска – директор на дирекция „Строителство“ на Община Бургас е стартирала процедура за частично изменение на ПРЗ /план за регулация и застрояване/ в резултат на заявеното инвестиционно намерение. Предвижда се с това изменение да се изгради 18 – етажна сграда. Има решение за това от Върховния касационен съд по гражданско дело от 2009 г., в което е записано, че наследниците „имат право за възстановяване на собствеността върху земеделски имот“ на т.нар. стари турски лозя лозе с площ от 5 дка.

„Искам да споделя, че за чест на бургаските съдии от Районния и Окръжния съд, през 2007 г., и 2009 г., те категорично са отказали възстановяване на исканите от наследниците земи. Всеки може да се запознае с техните аргументи, които „неизвестно“ защо, върховните съдии не са приели“, пише в позиция омбудсмана. Заявявайки, че тази позиция излагам „не е безспорна“, Таню Атанасов обръща внимание на няколко неща. Според него липсва достатъчна публичност и пълна информация по конкретния случай.

„Строителството на нова 18–етажна сграда, пред един от най-атрактивните входове, в непосредствена близост до „Флората“ и плувния комплекс на Морската градина ще определи поне за едно столетие архитектурния облик на града ни в този район. Такива строежи се нуждаят от широка дискусия и съгласие сред жителите на нашия град. Изградената на ул. Конт Андрованти многоетажна сграда, пред другия вход на морската градина към Пантеона, по мое мнение, срещна масовото недоволство на бургазлии.

Липсата на ясна и убедителна информация за новия обект, дават повод да се разказват сред хората най-различни версии за интересите на определени хора, бизнес  среди и представители на политическите сили, които са обвързани с изграждането на този блок. В многобройните разговори с граждани, живеещи в близост до терена, предвиден за застрояване, служители от различни институции, юристи, политици, не срещнах нито едно мнение в подкрепа на Решението на върховните съдии от касационния съд. Никой не вярваше в справедливостта на тяхното решение. Подчертавам – никой. Включително и аз не вярвам. Напротив, всички заявяваха, че това решение, а и всички други, подобни в нашия град, са взети под въздействието на политически и/или конкретни материални интереси“.

От позицията на омбудсмана по темата става ясно, че „най-често задавания ми въпрос от граждани – наследници на собственици на подобни имоти е „Защо на мен ми предложиха, като обезщетение земеделски земи в територията на общината или ми отказаха, а на избрани фамилии и личности им връщат терени в границите на града?“. В тази връзка настоявам, главният архитект на общината и директора на дирекция „Строителство“ да информират детайлно обществеността за конкретния случай.

Второ: Според мен, дискусията за архитектурния облик на нашия град и община не е приключила с приемането на Общия устройствен план. Моето разбиране е, че тя е един непрекъснат процес. Аз считам, че нашият град е пренаселен и той повече не бива да се застроява. Неговото развитие, вече е извън сегашните му граници. Не споделям разбирането, че той трябва да расте на височина. Аз живея, близо 40 години, в 18 – етажен блок и мога да заявя, че не искам моите деца и внуци да живеят в такива бетонни кули.

Не трябва да допуснем най-атрактивните места около Морската градина да се застрояват с високоетажни бетонни чудовища, единствено водени от собствените си или групови икономически интереси.

Няма уважаваща себе си и отговорна пред гражданите администрация, която да позволява високо строителство в близост до плажната ивица. Нека не застрояваме, малко останалите зелени площи. Обръщам се към гражданите, бургаските архитекти и всички, които имат мнение, да отворим отново този разговор, за бъдещето на града ни“.

Освен това на срещата с гражданите, архитектът на общината Веселина Илиева е заявила, „че общината няма право да предявява претенции и изисквания към архитектурния вид на сградата, която иска да изгради инвеститора. Аз считам, че това е сериозен пропуск в Закона за устройство на територията. Ако е вярно, вероятно това е причината за еклектичния стил на сградите в центъра на Бургас, разположени около Дома на културата. Не може, едно от първите решения на новата управа, след освобождението от турско робство в гр. Русе, да бъде – всяка сграда да има свой неповторим облик и най-добрите архитекти да се състезават в изработването на проекти, а днес архитектите от общината да смятат само, дали сградата отговаря на техническите изисквания“.

Омбудсманът се обръща и към политическите сили. „Предстоят поредните избори за местни органи на властта – Общински съвет и Кмет. Те ще се стремят да спечелят нашето доверие. Предлагам Общинския съвет на Община Бургас, като орган на местното самоуправление, също да изрази становище. Считам, че ще бъде правилно те да изкажат публична позиция по този проблем, поставен от гражданите“, завършва Таню Атанасов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук