14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Телемост свърза бургаски с украински и френски ученици

Международен телемост между Бургас /България/ – Николаев /Украйна/ – Париж /Франция/ свърза днес ученици от трите държави. Интернет връзката между възпитаниците от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Бургас и 7-мо средно общообразователно училище в град Николаев, Украйна се реализира за втори път. Днес в нетрадиционния обмен на социално-културен опит се включиха и френските им връстници. 

Инициативата за телемоста се провежда с помощта и под патронажа на почетния консул на Украйна в Бургас – Димитър Караненов. На събитието той използва възможността да покани украинските ученици да гостуват на българското Черноморие и в Бургас. Темата на мероприятието е „Национални традиции и обичаи“. Целта на организаторите е да създадат взаимни връзки между децата от от трите нации. Учениците бяха вдъхновени да демонстрират националните си традиции и особености. Те показаха по неповторим начин фолклорното наследство на България, Украйна и Франция. Единствени възпитаниците на СОУ „Кирил и Методий“ имаха възможността в цяла България да отбележат християнския празник „Лазаровден“ в подобна международна обстановка и да излъчат до своите връстници от чужбина този уникален и древен български обичай. 

Учениците от бургаската гимназия бяха подготвили истински спектакъл за своите нови приятели. Под ръководството на директорът Снежана Няголова бяха изпълнени традиционни ритуали и танци. Чрез лазарски песни българчетата изпратиха своя пролетен благослов за здраве, плодородие и дълголетие към децата на Украйна и Франция. 

Освен Лазарица, бургаските младежи пресъздадоха по неповторим начин и други типични родни празници, като Кукеровден, Баба Марта и отбелязването на деня на българската писменост – 24 май.

„В този глобален свят младите хора имат щастието и шанса да комуникират между няколко държави едновременно, за да разкажат за традициите, празниците и миналото си и по този начин да се слеят в едно цяло. Считам, че тази дружба може да се разрасне в едно по-тясно сътрудничество. Такива връзки и инициативи между децата на три различни европейски държави, са един от добрите начини за възпитание в дух на общност, солидарност и взаимноуважение. За да дадем начален тласък на още по-плодотворна връзка, от бургаска страна ще инициираме международна среща между учениците в България юни-юли месец“, сподели по време на приветствието си Караненов. Той пое ангажимент да съдейства пред всички институции, учениците от Украйна и Франция да дойдат в Бургас, за да се запознаят на място с всичко, на което станаха свидетели днес по време на видеовръзката. 

На събитието в най-старото бургаско училище присъстваха още Севдалина Турманова – Заместник-областен управител на Област Бургас, Жанета Димитрова – старши експерт в РИО-Бургас, Милена Панчева – гл. експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси“ в Община Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук