13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Температурите падат до -11° в новогодишната нощ

Oблачен със слаби превалявания от сняг в Западна и Централна България ще е последният работен ден. В населените места обаче няма да натрупа, снежната покривка ще е от 1 до 5 см. Студът нахлу от североизток. Това съобщи шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков,цитиран от 24 часа.

В последния ден на годината сняг ще прехвърча в западните райони на страната. Повече облаци и сняг през нощта ще има само по Южното Черноморие. Минималните температури ще са от -9 до -4, а максималните едва от -4 до 1.

На височина 2500 м максималната температура ще е -10 градуса, а на 1500 м ще е -7 градуса. Ще духа и силен северен вятър със скорост между 40 и 60 километра в час.

Новогодишната нощ ще е мразовита. Живакът ще падне до -8/-7 градуса малко преди да удари 12 часа. Тези, които са избрали да посрещнат 2016 г. на площада, трябва добре да се облекат, за да не мръзнат и да им е приятно, предупреди Янков.

На 1 януари сутринта ще е още по-студено. Термометърът ще падне до -11 градуса. Най-студено ще е в Кюстендилско и Пернишко, където температурата ще стигне до -13 градуса.

Слънце и студ  се очакват на 2 януари

На следващия ден ще се заоблачи, но и ще се затопли. Дневните температури ще достигнат 3, а на места и 5-7 градуса. Може да завали след 20 ч в южните райони. Дотогава обаче хората вече ще са се прибрали от почивка.

Опасност от поледици ще има на 4 януари, когато предимно в южните части на страната ще има валежи от дъжд и сняг.

По-сериозни валежи ще има на 6 януари. В планините ще са от сняг, а в населените места – от дъжд и сняг. В Рила и Пирин се очаква да паднат между 15 и 20 л на квадратен метър.

Следващата порция затопляне е между 8 и 10 януари. В планините ще вали сняг, а в ниското – дъжд.

Ново захлаждане и сериозни снеговалежи се очакват в периода 12-14 януари. Максималните стойности на живака ще са от -2 до 4 градуса.

Валежите тогава ще увеличат снежната покривка с 15-20 см и тя ще стане около 60 см. Снегът обаче ще е мокър и крие опасност от лавини, каза още метеорологът.

“Обикновено по-студено е през втората половина на януари. Редуват се дни с температури от -20 до -15 градуса. Според дългосрочната прогноза обаче

януари ще

е по-топъл

и се надяваме тези студове да ни подминат”, коментира Янков. Най-голяма е вероятността за по-сериозни валежи след 25 януари.

Втората половина на зимата ще е по-студена и снежна

През февруари и март валежите ще са повече от нормата и с температури, близки до нормалните.

Студът по новогодишните празници няма да отмине и съседите ни. По-меко ще е времето в Гърция, където в новогодишната нощ ще е от 0 до 4 градуса. Там обаче ще вали – в южните райони дъжд, а в северните – дъжд и сняг. До – 6 градуса ще падне термометърът в Македония и Сърбия.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук