20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Терористът в Лондон Абу Изадин – известен радикален ислямист

През 2015 г. се отправил към Сирия да се присъедини към ИДИЛ, планирал да мине през България

Тревър Брукс, познат още като Абу Изадин е известен радикален ислямист в Лондон. Осъждан е два пъти. Веднъж през 2008 година на 4,5 години затвор заради финансиране на терористични действия, втори път – в началото на миналата година – на 2 години.

През 2015 година Изадин е пътувал с друг арестуван за тероризъм – Сюлейман (Симон) Кийлър. Двамата са били спрени  от органите на реда във влак между Унгария и Румъния, докато се опитвали да стигнат Сирия. Вероятно маршрутът им  е предвиждал да минат през България и Турция на път за Сирия. Тъй като антитерористичният закон на Великобритания изисква лицата, съдени за тероризъм да уведомяват властите, когато излизат зад граница, Изадин и спътникът му да осъдени на 2 години затвор.

Абу Изадин е роден в семейство на християни от Ямайка в Лондон и е работил като електротехник.  В свои изказвания Изадин описва тогавашния министър на Великобритания Тони Блеър и президента на САЩ Джордж Буш като „терористи“ заради действията им в Афганистан и Ирак.

Много пъти бил чуван да казва, че иска да завърши живота си като атентатор самоубиец.

Роден е на 18 април 1975 г. в Хакни, Източен Лондон. Ден преди да навърши 18 години, приема исляма и името Омар, но предпочита да го наричат Абу Изедин. През 2001 г. е посетил Пакистан. Бил е и в тренировъчни лагери за терористи в Афганистан.

24 часа

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук