14.9 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Тест драйв: 20 минути с BRT от Центъра до „Славейков“ /видео/

Днес тестваха бързата автобусна линия /BRT/, която трябва да бъде пусната от 26 ноември. Според проектантите й, тя трябва да поеме 60% от градския пътникопоток, без използването на захранващи линии. Бързите автобуси ще се движат по обозначени ленти. На нарушителите, които затрудняват движението ще се налагат глоби.

„Нарушителите ще бъдат санкционирани. Глобата за движение в бус лентата ще бъде 50 лева, а за неправилен престой ще бъде 30 лева. Това важи само за местата, на които имаме непрекъсната пътна маркировка на лентите за автобуси на градския транспорт. За контрол на нарушителите ще използваме внедрената видео система за наблюдение в града. Камери имаме на всички светофари и спирки на градския транспорт”, обясни говорителят на ОД на МВР, Цветелина Рандева.

След официалното пускане на бързата автобусна линия, пътуването между к-с „Меден рудник”, „Славейков” и „Изгрев” ще отнема само 40 минути, показват изчисленията на консултантите по проекта за Интегриран транспорт на Бургас.  „Апелирам водачите в Бургас – да бъдат толерантни и да спазват правила за движение, за да можем и ние да си изпълним задачите”, каза управителят на „Бургасбус”, инж. Петко Драгне.

За пътуване до 44 минути, гражданите ще плащат само 95 стотинки, без значение дали използват други линии. Облекчение ще се търси и за работещите в града от близки населени места. „Не всички системи от Интегрирания градски транспорт са пуснати. В крайните точки, където са терминалите ще изградим големи паркинги. На тях ще паркират безплатно хората, които са си закупили карти за градския транспорт”, обясни заместник-кметът Красимир Стойчев.

Част от новата транспортна схема на Бургас стават и така наречените „умни“ светофари, който ще се контролират от Центъра за наблюдение на трафика. Пътуването от Автогара „ЮГ” до терминал „Славейков” днес отне точно 20 минути – без времето за качване и слизане на пътници.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук