12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Тече записването за бригадата на Атанасовско езеро

В края на август десетки природозащитници от цялата страна ще се съберат на брега на най-соленото езеро в България, за да учат и помагат на птиците. Българското дружество за защита на птиците приканва всички желаещи да се включат в традиционната бригада „Атанасовско езеро 2014“, организирана в рамките на проект „Солта на живота“.

Атанасовско езеро

През тази година бригадата ще се проведе в дните между 22 и 31 август тази година. „Сериозна работа очаква бригадирите, за да подобрим езерата около Бургас, като местообитания за някои редки видове птици. Ще строим заедно изкуствени острови за гнездене, ще косим тръстика, ще почистваме диги, ще събираме миди за гнездови материал, ще боядисваме и ще вършим още куп полезни занимания. Програмата включва още наблюдение на есенна миграция по най-големия миграционен път в Източна Европа – „Виа Понтика“, любопитни презентации от света на природозащитата и биоразнообразието. Разбира се, всичко ще се случва под зоркия поглед на собствениците на езерата, а именно рибарки, кокилобегачи, чайки, пеликани и други водолюбиви птици“, обясниха от БДЗП.

 За да станете бригадир е необходимо:

  • да сте готови да работите сред кал, сол, силно слънце, тръстика и птици
  • да имате навършени 18 г. (лицата под 18 години могат да станат част от живота на бригадата, но задължително придружени от пълнолетно лице и подписана декларация от родител);
  • Таксата за участие в бригадата е 35 лв. Членове на БДЗП ползват отстъпка и заплащат такса в размер на 20 лв.
  • Настаняване – на палатков лагер  в „Черноморски солници“ – Север, край град Бургас. Всеки трябва да си осигури палатка, спален чувал, шалте. Ако нямате палатка, моля да ни уведомите, за да опитаме да ви осигурим такава;
  • Участниците сами поемат пътните си разходи до и от лагера;
  • Всеки е добре да има „работни” дрехи, които ще изцапа с кал, боя и други. Това може да са стари дрехи, с които след бригадата лесно да се разделите. Най-подходящи обувки са старите гуменки, с които удобно да ходите в калта. Джапанки и сандали НЕ са удобни за газене по дигите и в калта, те могат да ви послужат добре за плажа след работа.

Проект “Солта на живота” работи за възстановяване и дългосрочно опазване на лагуната Атанасовско езеро и се изпълнява от 2012 до 2018 г. Той надгражда резултатите на проект „Живот за Бургаските езера”, но този път арена на дейностите е само Атанасовско езеро и застрашената крайбрежна лагуна, заемаща 20 % от неговата площ. Изпълнява се от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Черноморски солници АД. Това е добър пример за успешно партньорство между природозащитни организации и бизнеса, както и за пример на природосъобразен бизнес, който подпомага и улеснява живота на обитателите на езерото.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук