11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Тече усилен ремонт в района на Морска гара

Ремонт на пространството около Морска гара тече усилено. Той е по проект за вертикална планировка, който се изпълнява от ДЗЗД „Бургас яхт клуб“. Поръчката е на ДП „Пристанищна инфраструктура“.

Целта на проекта е да се създаде комплексна благоустройствена среда за достъп до Зона за обществен достъп – Бургас и  необходимата инфраструктура, свързана непосредствено с експлоатацията на Морска гара, Центърът за управление на корабния трафик,  Яхт клуба (Марината), сградата на  Магазия 1, която е в процесс на реконструкция, бъдещото преустройство на склада на Булгартабак, както и бъдещи търговски обекти в зоната.

В рамките на проекта ще се подмени настилката, ще се обособят пешеходните зони, велоалеи, ще се изградят паркинги за туристическите автобуси и автомобили, ще се изпълни озеленяване. Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас“ ЕАД Диян Димов уточни, че до Морска гара ще има кръгово, а наблизо ще бъде построена и сцена за културни събития.

Оказа се невярна информацията, която се разпространява сред бургазлии, че автобус №4 ще ходи до пристана. Изпълнителният директор на „Бургасбус“ ЕООД инж. Петко Драгнев уточни, че общинският первозвач няма ангажимент към подобна линия. Пътниците, които се качват на кораба за остров „Св. Анастасия“ ще продължават да бъдат обслужвани от електрическите влакчета, които ще пътуват до моста и обратно до кея.

В напреднала фаза е и ремонтът на старата магазия №1. Предвидени са зала за експозиция, многофункционална зала, учебни зали, детски център, заведения за хранене и магазини, както и китайски павилион. Текат преговори между общината, пристанището и Националната художествена академия за създаване на експозиция в магазията с картини, предоставени от академията.

Готов е и проектът за реконструкция и модернизация на стария вълнолом, който попада в териториалния обхват на „Супер Бургас – Зона за обществен достъп“. Обектът ще се изпълнява от ДП „Пристанищна инфраструктура“. В момента се обсъждат възможностите за финансирането му, включително и от европейските фондове.

Готово е и предпроектно проучване за проектиране и изграждане на Сграда за конгресен, научно – изследователски център за контрол и изследване на Черно море, с прилежащи офис площи. Сградата ще е разположена югоизточно от сградата на Магазия 1.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук