12.6 C
Бургас
сряда, май 15, 2024

Тишев: ГЕРБ лъжат, до Морска гара не се разтоварва скрап и сяра

„Лъжа е, че до Морска гара се разтоварва скрап и сяра и това отблъсва туристите от круизите. На 1 и 2 корабно място сяра не се разтоварва от 4 години, а скрап от 1,5 години.” Това заяви директорът на Пристанище Бургас Николай Тишев по повод обвиненията на депутатите от ГЕРБ, че умишлено се бави реализацията на проекта за Зоната за обществен достъп, която трябва да осигури свободен достъп на гражданите до Морска гара и яхтеното пристанище, а туристите газят в мръсотия. Nikolai Tishev Николай ТишевТишев обясни още, че заявките за круизни кораби са се увеличили 4-пъти. Миналата година са били 6 круиза, за това лято са 23 пасажерските кораби, които ще акостират на Морска гара. „За да станат тези резервации компаниите са изпратили свои представители, които на място са се запознали и одобрили условията за акостирането на корабите. Така че твърденията, че ще отблъснем туристите са лъжа”, каза още Тишев.

Директорът на пристанището коментира и твърденията, че гражданите, които искат да стигнат до остров „Св. Анастасия” с корабчено „Кук” са проверявани щателно като престъпници. Тишев обясни, че след атентата от 11 септември 2001 г. е приета международна конвенция за затягане на режима за достъп до летища и пристанища и е невъзможно хората да бъдат допускани в порта без да им се проверяват документи.

Тишев попита още, защо след като общината е дала 300 000 лв. за построяването на кей на Моста, за да тръгва от там туристическото корабче за острова, се оказва, че това е почти невъзможно заради честите вълнения на морето. Той обясни още, че пристанището все пак е позволило корабчето да тръгва от 7-мо корабно място, без дори да има договор с общината, която трябва да плаща такса от 60 евро цента на пасажер.

„Вчера имахме разговор със зам. кмета Йорданка Ананиева и „Гранична полоция”. Прие се вариант хората да бъдат извозвани с автобус от входа на пристанището до кораба и така да се облекчи процедурата по дългото чакане за проверка, но общината трябва да създаде организация”, обясни Тишев.

По думите му Пристанище Бургас ще бъде отворено за гражданите пролетта на 2015 г., когато приключи строежът на трафик кулата и бъде изградено трасето за достъп. Входът ще е от Старата Фрегата и пътят ще води до Морска гара и яхтеното пристанище.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук