6.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Товарен кораб „Толстой“ потъна край Емине

Товарният кораб „Толстой“, плаващ под севернокорейски флаг, потъна около 4.00 часа тази сутрин край нос Емине. Засега не се знае каква е съдбата на екипажа, не са открити оцелели моряци, съобщават от Агенция „Фокус“. Продължава и спасителната операция под ръководството на Морския спасително-координационен център във Варна, в нея участват и Военноморските сили. Информацията за потъналия кораб потвърди българският министър на транспорта Петър Мутафчиев, който е на посещение във Видин. Не са били подадени никакви сигнали за помощ към морските власти в България, обясни министърът. По думите му е установено е в 4,02 часа корабът е изчезнал от радарите, които по принцип са отчитали стоенето на кораба на тази морска територия. Турската страна е засякла, че в 3,45 часа корабът е изчезнал от техните радари, каза Мутафчиев. Министърът посочи, че корабът се казва „Толстой“ – според информация, дошла от Русия и Украйна, и плава под севернокорейски флаг. Поискана е веднага информация за броя на екипажа на кораба и от каква националност. Още в 4 часа са започнали издирвателните дейности, но и вълнението никак не е малко – около 6 бала, което ще затрудни доста нещата. В спасяването е включена и „Гранична полиция“. Подготвен е и корабът „Низарев“ – така че да се надяваме, че ще успеем да спасим някои от моряците, заяви Мутафчиев. Той добави, че всичко е станало много, много бързо – нещо, което твърдяха, че е станало с „Хера“.
От Сателитния център в Москва около 4.00 часа са подали сигнал в Морския спасителен координационен център (МСКЦ) – Варна, че има задействан авариен буй между 12 и 15 мили източно от нос Емине, съобщи Николай Апостолов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“. По идентификационния номер на буя се установява, че става дума за кораба за насипни товари „Толстой“, който е 5 000 тона. Уведомени са били корабите в района. От кораб „Милин камък“ са се насочили към точката на излъчване на буя. Намерен е бил само плот (спасителен сал), на който е нямало хора. Хеликоптер на Военноморските сили се е опитал да го вдигне, но не е успял. Хеликоптерът се е върнал да презареди на брега. На борда си ще качи още два плота, за да може ако бъдат забелязани хора в морето, да им хвърлят плотовете и те да могат да се качат на тях, за да потърсят спасение. Капитанът на кораба не е подал никакъв сигнал за бедствие, каза още Апостолов. Буят, който се е задействал, и плотът, който е бил отворен и задействан най-вероятно от хидростатичното налягане на водата, са се отворили по време на пътуването на кораба. Буят и плотът се задействат автоматично – така са конструирани, обясни Николай Апостолов. Спасителните екипи подготвят фрегатата „Смели“ за включване в операцията. Самата спасителна операция е започнала почти веднага след получаване на сигнала. Все още не е ясно има ли българи на борда на потъналия кораб, съобщи директорът на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ Николай Апостолов. Той обясни, че корабът е излязъл от Азовско море през Керченския проток на 24 септември. На борда му е имало насипен товар. Николай Апостолов поясни още, че възможност за замърсяване с нефт при този инцидент има само ако е изтекло горивото на корабаЛошото време затруднява спасителната операция. Времето днес е изключително лошо. Скоростта на вятъра е 25 метра в секунда, вълнението на морето достига до 5-6 до 7 бала. Вълната е изключително неподредена – идва от север, от запад и от изток. Това съобщи комисар Ваньо Иванов, директор на РГС – Бургас. „Това е Черно море, то затова е кръстено „черно“, защото такива случаи има много в него. Човек не бива да тръгва в морето, когато хидрометеорологичната прогноза е изключително неблагоприятна“, коментира комисар Иванов. Екипи на РГС не са се включили в спасителната операция, провеждана от Морския спасителен координационен център – Варна и Военноморските сили. „Корабът, потънал на 15 мили от нос Емине, е дълъг 138 метра. Най-дългият кораб на РГС е 38 метра. Да изпратя хората да се включат в спасителната операция, е все едно да ги изпратя на сигурна смърт“, каза още комисар Ваньо Иванов.
Корабът „Толстой“ е бил наблюдаван от стъпването му в европейската част на Черно море от РГС, но в един момент е изчезнал и тогава наблюдението е спряло. Вчера екип на РГС – Бургас е спасил яхта с петима души на борда при подобни условия, но вълнението е било около 4-5 бала. „Рискувах, изпратих кораб и ги изкарахме на пристанище Бургас“, обясни Иванов.

Вероятната причина за потъването на кораба край нос Емине са изключително лошите атмосферни условия – вятърът в района достига 20 м/с, каза Николай Апостолов.
При проверка на сигнала, подаден от Сателитния център в Москва, наш хеликоптер е открил спасителна лодка на кораба „Толстой“. Отправено е запитване към Москва за броя на екипажа, но отговор до момента не е получен. От кораба не е получаван сигнал за бедствие.
След като спасителната лодка е била открита, към мястото е бил насочен намиращият се наблизо кораб „Милин камък“.

Според чуждите издания
Руски кораб е потънал рано тази сутринта край българския бряг на Черно море, екипажът на кораба все още е в неизвестност, предава електронното издание „Насдак“, позовавайки се на Министерството на транспорта на България.
Корабът, плавал под севернокорейски флаг, не е подал сигнал за бедствие, но българските власти са били алармирани от руски сателитен център, съобщи Николай Апостолов – изпълнителен директор на агенция „Морска администрация“. Той допълва, че няма данни за точния брой на членовете на екипажа.korab.jpg Информацията е на Агенция „Фокус“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук