23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Толупа опъна почти 8 бона. Осъди държавата за лоши условия в затвора

42-годишният Стоян Димитров – Толупа с доживотна присъда за бомбения атентат в Несебър от края на 2002 година, осъди държавата за лоша храна и хлебарки в Бургаския затвор. Решението е на Административния съд. В жалба от над 10 страници, Толупа описва подробно условията зад решетките, в които бил принуден да търпи наказанието си, пише Дарик. 

Димитров се оплаква от липса на „постоянен достъп до топла вода, тоалетна, приток на чист въздух и естествена светлина“ и тясна килия. В жалбата си, той посочва, че менюто било съставено от нискокалорична и еднообразна храна, а „масите били стари и без покривки и се почиствали само с мокър парцал“. Между тях и в килиите кръстосвали мишки, хлебарки и дървеници.

Заради лошите затворнически условия, Стоян Димитров развил цели дванадесет заболявания. Сред тях са псориазис, артропатия, невралгия, херпес Зостер, парализа на Бел, изкривяване на лицевите мускули, обриви и прочее. За тези си неволи Толупа претендира за обезщетение в размер на близо 700 000 лева или по точно 150 лева за всеки един от 4 612-те календарни дни, прекарани в затвора.

С решение на бургаските магистрати Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” е осъдена да му плати обезщетение в размер на 7 800 лева за причинени вреди от неизпълнение законовите задължения от страна на администрацията в затвора. Дирекцията ще трябва да заплати и хонорарите на адвокатите на Димитров, както и разноските по делото.

Решението на съда не е окончателно. В момента и двете страни обжалват.

Стоян Димитров – Толупа получи доживотна присъда без право на замяна потвърдена и от Върховния касационен съд. Той бе признат за виновен като поръчител на атентата в Несебър от ноември 2012 г., когато бомба с два килограмов тротилов еквивалент натъпкана с пирони, разкъса съпругата на Димитър Желязков-Очите – Тянка, брат й и бодигарда им. Директни извършители на покушението, според обвинението са Кероп Погосян и помориеца Иван Рибов. Те също са с доживотни присъди.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук