13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Тома Биков призова прокуратурата да повдигне обвинение на Цветанов за скандала с подслушванията

„Приветстваме бързите действия на прокуратурата за скандала с подслушванията и призоваваме час по- скоро да бъдат повдигнати обвинения на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който носи пряката отговорност за това, което се е случвало в МВР през последните четири години”. Това заяви водачът на листата на Движение „България на гражданите” в Бургас Тома Биков. Журналистът каза още, че поема ангажимент да инициира в бъдещия парламент проверка на цялостната  дейност на Цветанов като шеф на МВР в кабинета на ГЕРБ. „Няма да спра докато не видя този човек обвинен и осъден за всички престъпления, които е извършил през последните 4 години и за всички злоупотреби с власт, за всички притиснати бизнесмени, за всички иззети бизнеси с подобни действия, чрез използване на силите за сигурност за натиск върху хората. Нямаме право да пропуснем шанса да покажем, че за всяка злоупотреба с власт ще бъде поемана не само политическа, но  и наказателна отговорност.”, заяви Биков на извънредна пресконференция в Бургас. Тома Биков каза още, че настоява също за отговор от прокуратурата за дейността на така наречения „частен ГДБОП“. Преди две седмици той, заедно с говорителя на нац. предизборен щаб на Движение „България на гражданите” Прошко Прошков, са внесли при главния прокурор писмо с искане да бъде разследвана информацията за паралелната структура за проследяване и подслушване, създадена от ГЕРБ. Твърдения са на неправителствената организация „Легия Антимафия”. Организация е подала сигнал до ГДБОП за разследване на тази престъпна група. До момента обаче няма отговор дали е назначена проверка по този сигнал и харата на Кунева настояват  за отговор от главния прокурор по този въпрос.

Вторият в листата Милен Керемдчиев заяви, че скандалът с послушването касае всеки български граждани защото тази система  и власт е използвана методи да репресира бизнеса, да иззема и унищожава бизнес структури, които са отказвали да участват в тези рекетьорски взаимоотношения.  Това касае и Бургаски регион защото бургаският бизнес  е един от най-потърпевшите от липсата на възможност да се развива свободно. През последните години бургаски фирми почти не са спечелили обществени поръчки и това рефлектира пряко върху безработицата в града. За последните четири години средната безработица в Бургас е по-висока от средната за страната. През 2008 година безработните са били 6 100 души, а през 2012 те са вече 21 300 души.

От Движение „България на гражданите” призоваха хора от бизнеса и граждани, които са станали обект на политически или икономически натиск да сигнализират в партията. От там обещават проверка на всеки конкретен случай.

Тома Биков като член на Националния съвет на Движение „България на гражданите” заяви категорично, че партията на Меглена Кунева няма да прави коалиция с ГЕРБ. „След това което видяхме, категорично искам да заявя, че ние с бандити не преговаряме за нищо”, заяви Биков.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук