12.1 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Томислав Дончев: Трябва ни двоен растеж в икономиката, 3,6% ръст не е достатъчен!

„Единственият инструмент , за да станем по-богати, както  работника, така и предприемача, е да изкарваме повече и да работим повече. Икономическият ръст от 3,6% е чудесен , но за България той е недостатъчен, трябва ни двойно повече растеж в икономиката. Тава заяви в Бургас икономическият спец на ГЕРБ Томислав Дончев.

„За да има по-висок растеж, да не са притеснени и уплашени инвеститори, всички политици не само не трябва да правим, но и да не говорим глупости. Само едно изказване, дума, свързана с национализация, вероятно връща половината, които са склонни да си оставят парите тук.”

По думите му най-ценното и важното в предизборната програма на ГЕРБ е образованието. Според Томислав Дончев водещо във висшето образование у нас не трябва да е финансирането и бройката на студентите, а качеството.

„Най-важно е грижата на държавата за образованието. Абсолютно прагматично трябва да погледнем на него. Ако направим добър път и ако основата или асфалта са качествени, той ще издържи дълго време, ако едно пречиствателно съоръжение бъде изградено, както трябва и се експлоатира правилно – ще работи също. Това са инвестиции, които дават ефект напред във времето. Ако обаче успеете да обучите добър специалисти – инженер, счетоводител и т.н. и ако успеем да задържим тук – той ще бъде достоен член на обществото и ще продължи да дава продукт 60 години. Ефектът от него е по-силен от която и да е инвестиция.”

По думите му най-големият проблем в образованието са децата, които отпадат от училище. Томислав Дончев посочи, че ако едно дете не ходи на училище то няма да се научи да чете и пише и по-късно няма да става за работник, а рискът да стане престъпник, след 10 години, е голям. Според него усилията трябва да са насочени към това децата да остават в класните стаи, ако трябва и с принуда или с лишаване на семействата от социални плащания.

Дончев говори и за ролята на държавата . По думите му тя трябва да дава толкова, колкото може да вземе. Според икономическият спец държавата не трябва да пречи на този, който иска да прави бизнес, защото практиката до сега показва, че често се губи баланса.

„Аз съм абсолютно убеден, че в тази насока може да се направи много и да се намали бюрократичната тежест за бизнеса. Само за едно разрешително за строеж са необходими 7 документ. Повечето услуги и разрешителни режими трябва да стават с едно заявление“, посочи Дончев

Водачът на листата на ГЕРБ за Бургаска област Ивелина Василева отчете постигнатото от ГЕРБ за последните години на управление.

„Успяхме да подобрим финансовото състояние на държавата и да постигнем икономически ръст за 2016 година в размер на 3,6%, което спрямо останалите държави-членки на Есе второто място по темп на развитие. Успяхме да стабилизираме енергийната система, която дълги години беше предмет на противоречия, дефицити, течове. Инвестирахме в базова инфраструктура, за създаване на по-добри условия за живот на хората, за създаване на условия за инвестиции и развитие на бизнеса.“

Тя запозна присъстващите с основните акценти в регионалната програма на ГЕРБ, а именно: продължаване и размразяване на програмата за саниране, изграждането на четирилентов път от Бургас за Слънчев бряг , създаване на медицински факултет в Бургас, изграждане на Конгресен център в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас, подкрепа на Странджа ,чрез създаване на гаранционен фонд и др.

В дискусия за политиките на ГЕРБ в сферата на икономиката и енергетиката участваха още кметът на Бургас Димитър Николов и кандидатите за нарадни представители Димитър Бойчев и Жечо Станков.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук