16.5 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Топлофикация Бургас започна работа отново

Топлофикация Бургас днес стигна до благоприятен изход от кризата със спрените доставки на природен газ. НЕК изплати една от двете дължими фактури на обща стойност 2 милиона лева за продадената от ТЕЦ Бургас електрическа енергия. Получените пари от НЕК постъпиха директно по сметка на Булгаргаз и удоволетвориха исканията му, станали причина за спиране на доставката на суровина за бургаската топлофикация.

На среща с представители на Булгаргаз днес, Топлофикация Бургас постигна споразумение за погасяване на задълженията към доставчика на природен газ. По силата на новата договореност монополистът ще захрани със суровина бургаската топлофикация до час. Ръководството на Топлофикация Бургас се извинява на своите абонати за причинения дискомфорт, не по нейна вина, и ги уведомява, че след 18.00 часа на 6- ти юни ще имат топла вода.

До спиране на доставката на природен газ се стигна вчера, заради дължими плащания на дружеството към Булгаргаз, въпреки ежемесечните постъпления на средства от Топлофикация Бургас. Дружеството е коректен платец и от години добросъвестно изплаща задълженията си към доставчика на природен газ в рамките на десетки милиони лева. Булгаргаз едностранно реши да спре вчера суровината за бургаската топлофикация, като поиска преди дни изплащане наведнъж на 4.6 милиона лева дълг.

Ръководството на бургаския производител на топлоенергия активно търсеше решение на кризата и предложи на държавата и на Булгаргаз финансово решение за удоволетворяване на вземанията. Топлофикация Бургас произвежда електрическа енергия, която продава на НЕК. Парите от произведената еленергия пък отиват директно в Булгаргаз за погасяване на задълженията. Когато плащанията от страна на държавата към бургаското дружество се бавят, това води до лавинообразен ефект на задлъжнялостта.

Изп. Директор на дружеството инж. Въльо Дучев изказва своята благодарност на кмета на Бургас Димитър Николов, който се намеси активно за спешно преодоляване на това необосновано действие от страна на Булгаргаз и не допусна лишаването на града от комфорта на топлата вода през горещите летни месеци.

Топлофикация Бургас призовава своите клиенти да изплащат в срок консумираната от тях топлоенергия. Така ще се увеличи събираемостта на дружеството, което пък на свой ред ще погасява своевременно задълженията си към доставчици.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук