11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Топлофикация Бургас: Такса „сградна инсталация” не се опрощава на неползващ отопление абонат

Близо 20 заявления за освобождаване от такса „сградна инсталация” са подадени в „Топлофикация Бургас”, съобщиха от дружеството. Собствениците на жилища с изключени и отделени от системата радиатори се позовават на Закона за защита на потребителите, хармонизиращ Директива 2011/83/ЕС за крайното потребление на енергия, съгласно който една услуга би трябвало да се заплати, ако е поискана.

Топлофикация, Бургас, парно

„Топлофикация Бургас” в съответствие с действащия Закон за енергетиката не може да освободи тези домакинства от задължението им да плащат „сградна инсталация” и Законът за защита на потребителите е неприложим в дадения случай. Действията на дружеството са съобразени със закона и с информацията на Министерството на икономиката и енергетиката, публикувана на 31.10.2014 г. в неговия сайт http://www.mi.government.bg/bg/news/informaciya-vav-vrazka-s-taksa-sgradna-instalaciya-1896.html и в сайта на „Топлофикация Бургас” http://www.toplo-bs.com/.

В нея се казва: „Тълкуването, че потребителите, „които не желаят да ползват услугите на топлофикациите у нас, а са принудени да плащат за сградна инсталация, най-сетне може да бъде юридически разрешен“, е подвеждащо.

Услугата топлоснабдяване е поискана след решение на общо събрание на етажната собственост. Необходимият кворум за ползване на услугата е 2/3 от собствеността на сградата. Смисълът на Закона за етажната собственост е мнението на мнозинството да задължава малцинството да ползва поискана услуга. Текстът от Закона за защита на потребителите, характеризиращ Директивата не може да се прилага в този случай.

Ако нежелаещите да ползват услугата „топлоснабдяване“ постигнат съгласие с 2/3 от собствеността, топлофикационното дружество е длъжно да прекрати топлоподаването на целия жилищен вход/сграда и само и единствено тогава няма плащане „сградна инсталация“. В Европейския съюз няма държава, която да опрощава такса сградна инсталация на неползващ отопление абонат, заявяват от Бургаската Топлофикация.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук