10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Точат ни от разстояние! Приберете безконтактната карта в специално калъфче

Безконтактните дебитни карти набират огромна популярност. От своя страна банките водят все по-агресивна кампания по налагането на пластики с подобна функционалност. Доволни са и потребителите – правят малки покупки удобно, без необходимост от въвеждането на ПИН код. Според анализатори, до края на 2018 година по-голямата част от ПОС терминалите у нас ще разполагат с опцията за безконтакно плащане.

Удобният метод за разплащане обаче прави банковите ни карти още по-уязвими. Обикновен ПОС терминал може да бъде използван за скимирането на десетки, дори стотици карти. Скрит в чантата на крадеца, с него лесно може да бъде събрана необходимата информация сред блъсканицата в МОЛ-а в пиков час например. Достатъчно е осигуряването на минимално разстояние между картата ви и устройството на недоброжелателя.

Този радиус зависи от модифицираните спецификации на ПОС терминала. Подобен експеримент беше направен в Съединените американски щати през 2014 година, където за няколко часа бяха събрани данните от хиляди карти. За разлика от магнитната лента, чипът е сравнително нова технология. Досега не е „разбиван“ в реални условия.

Единственият начин за предпазване на безконтактни карти е заглушаването на сигнала, който антената в банковата карта излъчва към ПОС терминала. Затова използвайте защитната лепенка за банкови карти. Продават се и специални калъфи. В чужди сайтове за он-лайн търговия можете да откриете такива за няколко стотинки. Много български търговци също предлагат лепенки и калъфи за защита на картите. Някои банки сами инструктират клиентите си за опасностите, като с „откриването“ на нова сметка подаряват и специален калъф за защита.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук