14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Трансгранична карта на Странджа ще бъде представена в Бразилия

Българската картографска асоциация (БКА), която е представител на страната ни в ICA(Международната картографска асоциация), официално ни уведоми за включването на картата в изложба в Рио де Женейро, съобщават от РДГ – Бургас. Картата „Странджа/Йълдъз е планината без пожари“ е приета да представи съвместен проект на България и Турция в специална изложба, посветена на Международната година на картата 2015-2016.

Избраната от БКА карта е създадена в изпълнение на трансграничен проект между нас  и  ГД – Къркларели, Р.Турция. Тя е проектирана и изработена в мащаб 1:100000 на три езика (български, турски и английски)и обхваща над 13 100 км² горска територия, край държавната граница между Р.България и Р.Турция. От българска страна картата включва гранична част от територията на ЮИДП – Сливен: ТП ДГС – Царево, ТП ДГС – Кости, ТП ДГС – Малко Търново, ТП ДГС – Звездец и ТП ДГС – Средец, покриващи участък от държавната граница с дължина 154 км.

От турска страна в проекта е включена територия на ГД – Къркларели и ГД – Демиркьой на РДГ – Истанбул, която покрива участък от държавната граница с дължина 170 км. Водещ изпълнител на проекта е Програмно-координационен център за научни изследвания – ЕКОПАН, ЕООД – гр. Малко Търново. Във формирания екип от експерти и изпълнители са привлечени авторитетни български и турски специалисти и организации, между които са ИАГ, Регионално управление на горите – Истанбул, Картгео – Троян и ГЕОПАН – Бургас.

Изборът на карта на Странджа за представяне в Бразилия безспорно ще допринесе за популяризиране на споделената между България и Турция забележителна европейска планина. Създадената дигитална картографска основа улеснява не само общото управление на кризи, каквито са горските пожари, а и развитието на картографския продукт в съвременна карта за културен туризъм и атрактивни маршрути между двете страни.

Изложбата в Бразилия ще се състои в рамките на 27-мата Международна картографска конференция от 23 до 28 август 2015 г. в гр. Рио де Жанейро.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук