14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Тревога в Царево: Плажът изчезва!

Свлачище и подводни течения бавно унищожават единствения плаж на Царево. Прект за брегоукрепване имало от 2003 година. Местни жители инициирали подписка за предприемане на спешни мерки. 

„Ние виждаме бъдещето си тук, затова още през лятото направихме подписка, подкрепиха ни около 2000 местни жители“, уточнява Димо Фешев от инициаторите, цитиран от „24 часа“. Според него, че акцията няма политически характер. Зад нея стоят млади хора, които са решили да развиват семеен бизнес.

„Ние сме морски град и това е основното, с което привличаме туристи. Все едно да отидем на ски курорт и да няма писти“, разсъждават инициаторите. Извършена от тях проверка показала, че има проект за брегоукрепване от 2003 г., който включва и изграждането на буна. Той обаче бил оспорен по съдебен ред и това блокирало реализацията му.

„Имаме подкрепа и от общината, последната информация оттам е, че проектът е отблокиран и се чака само финансиране от държавата. Да има плаж в самия град е много важно за всички, които виждат бъдещето му като туристически център“, казват от инициативната група.

„Напълно подкрепям идеята, имах възможност наскоро да разговарям с част от хората, които в момента са студенти в София. Действително съдебната сага е приключила и няма правна пречка проектът, разработен преди време от „Трансстрой“, да се реализира. Просто държавата трябва да намери пари“, коментира кметът на Церево, Георги Лапчев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук