20.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Трети ден продължава битката с пожара над Кресненското дефиле

Огромният пожар, който бушува трети ден в района над Кресненското дефиле, вече е достигнал площ от почти 10 000 дка, като 7000-7500 дка са смесени гори, заяви инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП. Първото огнище при симитлийското село Мечкул се е възпламенило отново в посока югозапад, към главен път Е-79. Хеликоптери обливат засегнатите площи с вода.

Другата проблемна точка е при кресненското село Влахи. Има огнища вътре в периметъра на самия пожар, които се възпламеняват. Там пожарът е низов, но на места минава и във върхов. В този район се гаси на ръка – с лопати, тупалки и пръскачки.

Към момента няма опасност огънят да засегне Национален парк „Пирин”. За къщите и населението няма риск. Продължават действията по потушаването на пожара в района на село Стара Кресна. Там периметърът е ограничен, но вътре също има отделни огнища, които се възпламеняват, съобщава „Дарик“.

Над първокласен път Е-79 се развива един фронт на около 400 метра и се предприемат действия за неговото ограничаване. „Най-важното е, че е спряно развитието на пожара към населените места, както и това, че няма опасност за Национален парк „Пирин“, подчерта инж. Дамян Дамянов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук