13.8 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Тридневен рибен фестивал за първи път в Несебър

С базар на прясна черноморска риба започна тридневния фестивал „Есенни пасажи” в Несебър. Риболовните кораби закотвиха на Морската гара в Несебър пълни предимно с чернокоп, сафрид и малко паламуд. Тази година обаче за тях сезонът е слаб.

Жители на Несебър, гости и туристи използваха преференциалните цени по време на тридневния фест, за да си купят риба. За едни цените се видяха по-ниски от миналогодишните, за други- по-високи.

Рибен фестивал се прави за първи път в морския град и целта е освен да се удължи сезона да се чуят и проблемите на рибарите и рибопреработващи сдружения.

Илияна Йотова- евродепутат и член на Комисията по рибно стопанство в Европейския парламент каза по време на откриването на фестивала, че до сега парите за съфинансиране на проектите в сектор „Рибарство и аквакултури” са били непосилни за рибарите, липсва ли са и достатъчно проекти.

Кметът на Несебър Николай Димитров сподели, че общината прави различни и разнообразни фестивали, за да привлича града туристи през цялата година, а не само лятото.

Николай Димитров обеща на рибарите да изгради пирсове на общинския кей, за да могат над 10-те риболовни кораба, които предстои да бъдат махнати от пасажерското пристанище, да акостират там. Проектът по Закона за морските пространства вече е готов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук