28.1 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Три авиокомпании с огромен интерес към Бургас, ще има ежегодни полети до Испания и Германия

От април Бургас ще има редовна авиовръзка с поне две популярни европейски дестинации, решиха на последната си сесия бургаските общински съветници. Те гласуваха приличен бюджет, с който в първите три години да се дофинасират авиокомпаниите, извършващи полети до Бургас – 200 хил.евро, предава flagman.bg

Загадка обаче остана какви ще са дестинациите и коя авиокомпания ще ги изпълнява, тъй като първо трябва да се определят условията на конкурса, а след това и проведе самата процедура. Според изданието, търгът ще стартира до края на годината, а почти сигурно е, че ще се заложи на две дестинации – Германия и Испания. Ще има и трета резервна – Италия. Летищата още не са избрани, но идеята е да се заложи на места, където има големи български диаспори.

Резервната дестинация Италия е посочена заради възможността при публична процедура да се осигури по-добра цена и освободи ресурс за трета дестинация. На този етап отпада Лондон, защото тъй или иначе „Уизеър” извършва ежегодни полети от Бургас към летище Лутън. В същото време стана ясно, че утре извънредна пресконференция в Бургас ще даде Дейвид О’ Брайън главният търговски представител на „Райънер”. Тази компания е  най-големият авиопревозвач в Европа, известен с революционните си цени и нискотарифни полети.

Дейвид О’ Брайън идва тук, за да представи концепцията на ирландския превозвач за развитието на дестинацията Бургас – с конкретни дестинации и цени на билетите. „Райънеър” стъпва агресивно на българския пазар, извършва полети от София, Пловдив и Варна, а сега проявява интерес и към Бургас.

По неофициална информация в „Райънеър” ще бъде една от трите компании, които ще участват в предстоящия търг. Интерес са проявили още „Уизеър”, както и „Изиджет”. Идеята Бургас да дофинансира авиопревозвачите, за да извършват ежегодни полети оттук, бе представена още преди три години от общинския съветник Константин Бачийски.

Мнозина тогава не възприеха предложението му сериозно, дори негови колеги в местния парламент го обявиха за „кьорфишек”. Бачийски обаче направи и невъзможното, за да ги убеди, че това ще е полезно за икономиката на Бургас. Първо ще се осигури директна авиовръзка за сериозния бизнес – големи компании и холдинги, за които редовни полети до Бургас, ще са голямо предимство да открият представителства тук. Второ – регионът ще се популяризира като туристическа дестинация и трето – ще се осигури връзка с големите български диаспори на Стария континент.

Докато Бургас умуваше какво да направи, Варна успя да привлече нискотарифните авиокомпании с месечно финансиране от 26 хил.евро – близо 300 хил.евро на година. Резултатът е зашеметяваш – и за туризма, и за бизнеса.

През настоящия мандат ежегодните полети от летище Бургас за щастие влязоха сериозно в дневния ред на новия общински съвет и комисията по туризъм, председателствана от Живко Табаков. Сега вече се гледа много по-сериозно на тази тема и резултатът е налице. Плановете са за разширяване на програмата за дофинансиране на полетите до Бургас и освен участието на черноморските общини и активното включване на бизнеса. Във Варна 8 от най-големите хотели отделят по няколко хиляди евро на месец, за да развиват авиодестинацията.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук