18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Три години и половина затвор за бургаския съдия Атанас Вълков

Три години и половина затвор за бургаския съдия Атанас Вълков постанови Софийски градски съд.

Софийски градски съд постанови Вълков да излежи присъдата си при първоначален общ режим за затворническо общежитие и да заплати всички разноски по делото, съобщава news.bg.
Присъдата може да бъде обжалвана в 15 дневен срок като до влизането в сила на съдебния акт е потвърдена мярката му за неотклонение подписка.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          © wtv

Съдът прецени, че единственото смекчаващо вината обстоятелство е чистото съдебно минало на подсъдимия. Той бе признат за виновен единствено за използването на три документа, които са недействителни или подправени.
За останалите 10 документна, които са били предмет на делото Вълков бе оправдан, тъй като ги е използвал за отмяна на отчуждаване на имоти пред бургаския съд и община Бургас, но те не са повлияли по никакъв начин на решението на съда.

Съдът намери Вълков за виновен за престъпна дейност за периода 15.11 2007 г и 6. 02. 2008 г, когато съзнателно е използвал неистински документи при замяна на земеделски земи.
Съдията бе намерен за виновен и за престъпление по чл. 283, като от 23 април 2010 г, до началото на 2011 г. е използвал служебното си положение на съдия в бургаския административен съд за придобиване на имот.
Софийски градски съд намери това за най-тежкото му провинение и го определи като особено опасно, когато се извършва от магистрат.

Стана ясно, че съдебният състав не е базирал решението си въз основа на всички представени доказателства, тъй като разследващите органи не са спазвали процедурните изисквания за обиск на магистрат, поради което протоколът за претърсване и всички иззето на Вълков доказателства не са били използвани при изготвяне на присъдата.
Съдът не е открил доказателства за съучастници при изготвяне и използване на документите, като с това не са били запознати и роднините на провинилия се магистрат.

Пред медиите защитата на Вълков бе категорична, че ще обжалва присъдата и ще пледира за невинност.
Един от адвокатите на Вълков определи обвинението в длъжностно престъпление като процесуална изненада и заяви че има много доводи срещу него.
Защитата бе доволна, че съдът определи Вълков за невинен по обвинението за пране на пари.
Той от своя страна отказа всякакъв коментар.

Припомняме, Вълков беше задържан, докато договаряше продажбата на имот край Несебър за 2,2 милиона евро.
Имотът край морето от 12 дка е придобит чрез фалшиви документи, изработени лично от съдията на името на майка му. Парите от него Вълков е искал да изпере чрез продажбата.

Освен това Вълков бе обвинен и че като съдия в Административен съд Бургас е гледал дело по жалба на свой вуйчо.
Според прокуратурата, той не е разглеждал и решил делото безпристрастно и не се е отстранил от разглеждането на това дело, въпреки основанието за това, тъй като жалбоподател е негов роднина по съребрена линия до четвърта степен.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук