11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Три години ще секат металните двулевки. Започват в края на тази година

12 милиона метални двулевки ще изработи “Монетен двор” ЕАД. БНБ планира стартът на производството им да започне през последното тримесечие на 2015 г. и да завърши през 2018 година. В момента тече процедура по избор на доставчик за заготовки за изработването им, уточниха за “24 часа” от пресцентъра на централната банка. Повод за въпроса бяха съобщения в медии, че финландци ще секат новите двулевки и дори първите вече били у нас.

Решение за пускане в обращение на метални двулевки, които да заменят хартиените, беше обявено още през 2013 г. Външният вид на новите монети бе одобрен от управителния съвет- на тях ще е лика на Паисий Хилендарски, който е отпечатан и ърху банкнотите. Точната дата, от която монетата от 2 лева ще влезе в обращение, ще бъде определена с отделно решение на УС на БНБ в началото на 2015 г. И след това обаче банкнотите със същия номинал ще останат законно платежно средство, казват от централната банка.

От БНБ аргументират замяната на хартиените банкноти с монети с това, че металът се изхабява много по-бавно от хартията, което прави производството им по-рентабилно. От отчетите на централната банка се вижда също, че към 2014 г. негодни за използване са били близо 10% от общо около 40 млн. банкноти от 2 лв. в обращение.

В понеделник БНБ обяви и анонимни конкурси за изработване на художествени проекти на монети. Те са за 5 сребърни или медни монети, с които да се отбележат годишнини от Априлското възстание, от рождението на Пенчо Славейков и др. важни дати.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук