11.5 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Три инициативи от SOS-ПТП за седмица

Цели три кампании, свързани с пътната безопасност, организираха от Сдружение SOS-ПТП в Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН. Периода тази година е от 4 до 10 май, а темата „Децата и безопасността на движението по пътищата“. Статистиката е жестока, през 2014 г. в страната ни са загинали 33 деца, а ранените са 1056.ptp_karnobat_2

Първо стартира „Ученици за свободни от автомобили тротоари“ в Бургас. Целта на кампанията  е неправилно паркиралите по тротоари и пешеходни зони,  водачи на МПС да разберат, че с подобно поведение дават лош пример на бъдещите млади водачи, а също така, че спазването на законите е в основата на едно здраво и успешно общество.

Ученици от осем бургаски училища  се включиха в инициативата, като маркират всеки неправилно паркирал автомобил със стикер, на който е изобразен паяка „Паячко“, като идеята е да се покаже на шофьорите, че сега им се е разминало и паяка, който вдига неправилно паркиралите автомобили не е успял да ги санкционира, но за сметка на това „Паячко‘ го е направил. Тази инициатива беше организирана в партньорство с Сдружение „Усмивка  и Фондация „Безопасни улици от Валя“ и ще продължи до края на учебната година.

Сдружение SOS-ПТП направи и три обучения за пътна безопасност през изминалата седмица. Първото беше в ОУ „Княз Борис“ в Бургас, а след това Инспектор Хитами посети и Началното Базово Училище „Михаил Лъкатник“ и  ОДЗ „Славейче“ жк. Меден Рудник. На малчуганите бяха показани основните правила и закони за движение по пътищата.

Третата значима инициатива на SOS-ПТП е съвместно с Радио Power FM. Гражданите на Бургас ще имат възможност да снимат неправилно паркиралите автомобили в града и да ги качват с кратко описание в мобилното приложение на радиото – POWER FM BG. В края на всяка седмица от медията ще изпращат всички сигнали до Община Бургас, като целта е възможно най-скоро да се реши проблема с неправилното паркиране в Бургас.

От Сдружение SOS-ПТП се надяват, че всички тези инициативи, които организираха през Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН ще спомогнат за намаляването на ПТП в България, и поне малко ще превъзпитат водачите на МПС-та, че паркирането по тротоари и пешеходни зони е абсолютно недопустимо и крайно незаконно.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук