12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Три нови проекта за Царево

Нови три договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мeрки от Стратегията за развитие на МИРГ „Приморско – Созопол – Царево“ са подписани и ще се изпълнят в Община Царево.

Проектът, спечелен от Община Царево, „Етнографска изложба „Рибарски бит от древността“ се реализира по Мярка 1.2 „Поддържане на производствения сектор за аквакултури чрез развитие на маркетингова стратегия и реклама“. Проектът е на стойност 22 700 лв. и се финансира на 100%.

С реализацията му се цели да се промотира по атрактивен начин района на община Царево, както като център предлагащ продукти от риболов и аквакултури, така и като рибарски и културен център с дълбоки традиции. Той включва организиране и осеществяване на тематична изложба в Общински исторически музей в гр. Царево, изработка на рекламни материали, табели, банерфикс, изработка и поставяне на билбордове и радио клип за реклама на събитието, издаване на рекламен каталог, с който да се популяризира местния рибарски бит и култура.

Вторият проект, „Обновяване на център за предоставяне на услуги за спорт и обучение на деца и младежи от община Царево чрез закупуване на лодки за подготовка по морско и ветроходно дело“, е спечелен от „Морски спортен клуб Сереко“ – Царево и е по Мярка 3.1 „Инфраструктура и услуги, свързани с малките рибарски стопанства и туризма“. Проектът е на стойност 64 016 лв. и се финансира на 100%. Той предвижда да се закупят шест нови лодки в клас „Optimist“ и две в клас „Laser“, с които да се повиши качеството, безопасността и сигурността при подготовка по морско и ветроходно дело на деца и юноши от община Царево и ще позволи на клуба да приеме повече желаещи да практикуват традиционното морско занимание. След приключване на проекта ветроходният клуб в града ще разполага с общо осем нови плавателни съда.

Третият проект, „Изграждане на туристическа атракция „Моторна яхта за круизи, риболов и морски развлечения“, спечелен от „Никмарина боутс“ ЕООД е по Мярка 2.2 „Развитие на туристически атракции“. Той е на стойност 142 400 лв., като безвъзмездната финансова помощ е 85 440 лв. Целта на мярката, по която е сключен договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, е да се насърчи растежа на доходите и създаването на заетост, чрез развитие, подобряване и разнообразяване на местните туристически услуги и инфраструктура. Търсените резултати при реализацията на проектите са повишаване на привлекателността на региона и продължителността на туристическия сезон, увеличение на посещаемостта и приходите от туризъм.

Съгласно подписания договор бенефициентът ще получи безвъзмездна финансова помощ, за да развие туристическа услуга, която да предлага без да губи правото да осъществява своята риболовна дейност. Проекта предвижда да се изгради туристическа атракция, която да включва разходка в заливите на най-южното черноморие по специално разработени тематични маршрути с възможност за разглеждане и обследване на морското дъно до 10 метра дълбочина, на специално изпълнена и пригодена за целта моторна яхта.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук