14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Тровят Бургас със стирол! РИОСВ не може да установи източника

Окръжната прокуратура в Бургас е образувала преписка за замърсяването на въздуха със стирол. За случая алармира бургаският обществен посредник Таню Атанасов. По данните, които Атанасов е обобщил от информацията, публикувана на страницата на община Бургас, замърсяването с вредния въглеводород е било наситено през изминалата година, но продължава и сега.

„Този проблем и липсата на отговор за съществуването на такова съдържание на ароматни въглеводороди във въздуха на Бургас е предизвикал интереса на прокуратурата. Аз не получих отговор какви са причините. Поставял съм този въпрос и на оперативка на общината. За отминалите месеци, отново показват данните, че има съдържание на стирол или известен и като стирен. Системата ДОАС показва на 30 юли 1.06 пъти превишение на средно – дневните норми, на 31 – 1.08, на 1 август – 1.08 пъти“ смята Аатнасов, цитиран от Радио „Бургас“.

От екоинспекцията вече заявиха, че не могат да уточнят източника на замърсяване. Според експерта Марияна Николова, причинителят на замърсяването не може да бъде открит. Източници могат да бъдат нефтохимическата промишленост, производство на пластмаси, смоли. Данните на екоинспекцията не показват промишлен източник на замърсяване, добави Николова. Възможна причина, според нея, са полагане на изолации и асфалтиране, въпреки че най-сериозните превишения са през зимата.

Източници

Стиренът е летлива безцветна течност, използвана за производство на полимери. Източници на замърсяване на въздуха са главно нефтохимическата промишленост и производството на пластмаси и смоли.

Влияние върху човешкото здраве

Стиренът прониква в организма при вдишване и в малка степен чрез кожата. Разпространява се бързо в организма и се натрупва основно в мастната тъкан. Предизвиква възпаление на очите, смущения в храносмилателната система и депресия. Метаболитите на стирола се елиминират с урината.
При професионална експозиция на стирен е наблюдавано дразнене на дихателните пътища и конюктивата. Въздействието върху централната нервна система се изразява в отпадналост, умора, главоболие, замаяност, което се наблюдава при концентрации на стирена над 200 mg/m3. Продължителна експозиция на стирен може да доведе до нарушение в ЕЕГ (електроенцефалограмата). Установено е, че обонятелният праг на стирена е 70 g/m3.
Данните за евентуален мутагенен и канцерогенен ефект при експозиция на стирен са ограничени и не са убедителни. Международната агенция по проучване на рака го класифицира като канцероген от група 3.
Прагът на токсично действие върху населението е приет на база на наблюдения върху хора експонирани на токсичното действие на стирена, при осигуряване на 10-кратен интервал на безопасност, като се приеме концентрацията 800 g/m3 (0.8 mg/m3) за 24-часова експозиция.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук