11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Тръгва делото срещу британския колекционер на яйца

Бургаският окръжен съд дава ход на делото срещу британски гражданин, обирал яйца от гнездата на редки птици за попълване на личната си колекция. За това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. За разлика от западните страни, колекционирането на птичи яйца не е разпространено у нас. И тук обаче, странното хоби попада по ударите на закона, тъй като води до унищожаването на популациите на застрашени от изчезване птици.  

Колекционерът бе установен след специализирана полицейска акция. Това е първи подобен случай, констатиран в България. Униформените получиха помощ от орнитолозите на БДЗП и Кралското дружество за птиците – Великобритания. Колекцията бе открита в апартамента му в Бургас през 2011 година. 

При обиска бяха иззети яйца от различни видове редки птици, защитени от българските и европейски закони. Колекционерът е разполагал и с екипировка за катерене, уреди за обработка на яйца, фотографска техника, дневници с информация. 

„Колекционирането на яйца на редки птици е специфичен вид престъпление срещу природата, което може да нанесе огромни щети върху популацията на застрашените видове птици. Ограбването на гнездата (яйца и малки) е една от причините за неблагоприятното състояние на много видове дневни грабливи птици и за реалния риск за изчезване на някои от тях от територията на България, какъвто е случая с ловния сокол“ коментира Димитър Градинаров, който координира работата на БДЗП по проблемите на посегателствата срещу дивите птици. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук