13.2 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Тунджа се покачва при Елхово

Тунджа при Елхово се очаква да се повиши с около 75 см. за следващите 24 часа, останалите реки – плавно понижение. По данни и прогнози на Националния  институт по метрология и хидрология (НИМХ- БАН) днес ще е без валежи. В сряда и четвъртък също няма да вали.

През изминалото денонощие (от 8ч. на 17 януари до 8ч. на 18 януари ) нивата на наблюдаваните реки в по-голяма част от страната са се понижавали. Повишения вследствие оттичане се наблюдават в долното течение на р. Русенски Лом, средното и долно течение на р. Марица, долното течение на р. Тунджа и река Струмешница при с. Струмешница. Регистрираните водни количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи води. Около праговете за ниски води са водните количества в горното течение на реките Осъм, Вит и Марица. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -20 см до +30 см.

Черноморски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -52 см до +10 см.

Източнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от +88 до -566, като по-значителни повишения са регистрирани на р. Тунджа при Елхово – 88 см, р. Марица при Първомай – 45 см, р. Сазлийка при Гълъбово – 43 см, р. Марица при Харманли – 79 см , р. Марица при Свиленград – 80 см.

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива от +30 см до -86 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 2 дни водните нива в целия водосбор ще се понижават или ще останат без съществена промяна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 19, 20 и 21 януари ще бъдат над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 19 и 20 януари ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. На 19 и 20 януари се очаква покачване в долните течения на водосбора в резултат на оттичане. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозиранато водно количество в долното течение на реката на 19, 20 и 21 януари  ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Днес нивата все още ще се повишават незначително в долните части на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Продължава плавно понижаване на водните нива във водосбора.

Източнобеломорски басейн: Днес в долното течение на р. Тунджа (гр. Елхово) нивата ще се повишават, а в останалата част от водосбора и притоците й нивата плавно ще започнат да се понижават. Във водосбора на р. Арда над язовирите нивата ще продължат да се понижават. Повишения днес са възможни само след язовирите. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

Водното ниво на река Сазлийка при гр. Гълъбово е преминало жълтия праг и по прогноза ще се задържи над него до 20 януари. Водното ниво на р. Мочурица при с. Воденичане е преминало оранжевия праг за предупреждение и се очаква да се задържи над него до сутрешните часове на 20 януари.

Водното ниво на р. Мочурица при с. Чарда е преминало оранжевия праг за предупреждение като пика е преминал. Очаква се да се задържи над него до сутрешните часове на 20 януари. Водното ниво на р. Тунджа при Ямбол е преминало жълтия праг за предупреждение и се очаква да се задържи над него до 21 януари. Пикът на водното ниво е преминал и се очаква плавно понижение през следващите дни.

Водното ниво на р. Тунджа при Елхово се очаква да се повишава още и да премине над оранжевия праг в сутрешните часове на 19 януари.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук