19.3 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Туристическият бранш в тиха паника заради кризата в Украйна

Много от туреоператорите  в Бургаско вече зачеркват направени резервации от украинските си колеги за летни почивки по родното Черноморие. „Отчита се сериозен спад на заявките. Най-притеснителното в случая е, че с руския пазар ситуацията е аналогична”, коментира за zonaburgas.bg Мария Михалева , управител на туристическа  фирма „ЛинТур ”.

©Снимка: zonaburgas.bg

По думите й, сред браншовиците  се говори и за отпадането на туристическата борса, която трябва да се проведе в украинската столица Киев в края на март. „Решение за това обаче трябва вземе Министерство на икономиката и Съвета по туризъм. Има нагласа да бъде анулирано участието на страната ни. Покани оттам обаче се получават всеки ден”, допълни Михалева.

Тя коментира и обмисляните санкции към Русия от страна на Европейския съюз. Според нея, общността най-вероятно ще посегне на визовия режим, което би било сериозен удар върху българския туристически бранш. През 2013 година у нас се отчете небивал ръст на украински, руски и беларуски туристи. „Загубим ли тези пазари родният туризъм ще претърпи катастрофа“, категорична е Михалева.

„Свободната ниша ще бъде запълнена много трудно от други страни. Визите за руски граждани за страни от ЕС  ще откажат много руснаци да почиват в България. Към момента почти нямаме резервации оттам. Влияние за това оказват и сътресенията на фондовите борси, където руската рубла се срина”, допълни Мария Михалева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук