24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Турският търговски аташе Баръш Йеничери посети Пристанище Бургас

Представители на Търговската секция на Генералното консулство на Р Турция посетиха пристанище Бургас. Работната среща с изпълнителния директор на „Пристанище Бурас” ЕАД Диян Димов бе по инициатива на Баръш Йеничери, Търговски аташе на Р Турция в Пловдив.

По време на първата опознавателна среща изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов представи Бургаски пристанищен регион, в който има 7 пристанищни оператори, различните терминали и спецификата на управление на пристанищата в България. Пред гостите бе презентирана и транспортната интермодалност на региона.

„През Бургас минава транс – европейски транспортен коридор номер 8, който с неговото разширение на изток прераства в ТРАСЕКА, свързващ Европа с Азия през Кавказ. Това превръща Бурас в главна връзка между Европа и Близкия изток. Пристанище Бургас е утвърдено като едно от основните за трансевропейската транспортна мрежа. Един от десетте транспортни коридора е Хамбург – Рощок – Видин – София – Бургас. По този коридор ще бъдат насочени средства от ЕС, като целта е създаване на безпрепятствено движение на товари и стоки от Северна Европа през Бургас към страните от Близкия и Далечен Изток, както и по обратното направление”, каза изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” EАД Диян Димов.

Той припомни на гостите, че вече има подписан меморандум за дестинация „Black Sea Cruises” между пристанищата Бургас, Одеса, Истанбул, Батуми, Сочи и Севастопол. Освен това през миналата година е подписан протокол за съвместна работа между промишлената палата на Трабзон /Турция/ и „Пристанище Бургас” ЕАД за реализирането на проекта „Черноморска платформа за крузни пътувания”. „Към момента между Порт Бургас и Турция няма постоянна морска пътническа или rо-rо /rо-pax/ линия, което се обуславя от икономическата заинтересованост и изгода за бизнеса, но се надявам в скоро време да се аргументира и този вид свързаност между двете държави”, отбеляза изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов.

Баръш Йеничери посочи, че България е важна за Турция не само като добър съсед, но като врата към Европейския съюз. „От общия износ на Турция 40 – 45% е към страните от ЕС. За това и интересът ни към Вас е да проучим възможностите за взаимоизгодно сътрудничество по отношение на износа и вноса на стоки, логистиката и пасажерското обслужване. Половината от този износ е по воден път и смятам, че имаме добра основа за развитие на този потенциал. България може да бъде логистичен център за стоки към ЕС”, посочи Баръш Йеничери. Към момента БВП на Р Турция надхвърля 800 милиарда долара. От предвиденият ръст в бъдеще ще бъдат облагодетелствани и съседните държави, коментира още търговският аташе Йеничери. Основни градове-икономически центрове, към които турския бизнес има интерес са пристанищните Бургас и Варна, София, Стара Загора и Хасково.

Търговският аташе на Р Турция Баръш Йеничери благодари за срещата и ползотворния обмен на информация, като се ангажира тя да не е последна, а да станат традиционни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук