14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Турски производители посетиха Царево

Производители от Визе, Къркларели и Пинархисар, участващи в проект „Хранaтa като взаимно културно наследство в регион Тракия” по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция, посетиха Царево за участие в обучителна конференция.

Гостите бяха посрещнати на официалния празник на Царево – Никулден. Участваха в литийното шествие към пристанището и станаха свидетели на хвърлянето на венци в морето в памет на загиналите моряци и рибари. Някои от тях дори влязоха с лодките на рибарите в морето. Опитаха от традиционният рибен курбан, който раздаваха местните рибари и изгледаха с интерес останалата част от програмата – българската рок-група „Диана Експрес” и акро-балет при Военен клуб Айтос.

Домакините им показаха църквата „Св. Успение Богородично” в кв.Василико и разгледаха музея в Царево. В музея им разказаха историята на града и региона и разгледаха златното и сребърното съкровище от Синеморец. Те с интерес разгледаха и находките открити по време на различни разкопки, сравнявайки видяното с това, което знаят за своя град, намирайки приликите в историческите артефакти.

На проведената обучителна конференция бяха разисквани теми за производството и предлагането на местни храни, анализирани проблемите и възможностите пред сектора. Бяха представени презентации за проведените обучения на ученици от Царево и Визе, както и представени характерни местни храни от района на Тракия от двете страни на границата.

В последния ден от престоя на гостите беше проведена кръгла маса, отчетени бяха резултатите по проекта, производителите размениха контакти

Опознавайки своите съседи, докосвайки се до местните традиции, бит и култура от двете страни на границата, участниците в проекта обогатиха своите знания за региона, обмениха опит и спечелиха нови приятели. Реализирането на подобни проекти води до изграждане на нови партньорства, идеи за съвместен бизнес и нови проекти.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук